Un miler de ciutadans s'han queixat aquest any a la síndica per problemes d'incivisme i soroll.

|

Sin título

Un miler de ciutadans s'han queixat aquest any a la síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà, per problemes d'incivisme, vandalisme i/o soroll al carrer vinculats a locals d'oci nocturn.

Un miler de ciutadans s'han queixat aquest any a la síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà, per problemes d'incivisme, vandalisme i/o soroll al carrer vinculats a locals d'oci nocturn. Tot i que la problemàtica afecta a diferents punts de la ciutat, el Districte de Sants-Montjuïc acumula unes 800 denúncies. En opinió de la defensora, aquestes situacions generen entre els afectats sentiments d'indefensió i d'abandonament per part del consistori, i que, en ocasions, deriven en problemes de salut. Vilà demana a l'Ajuntament que posi fi a aquestes indesitjables situacions i en el cas concret de Sant-Montjuïc que implanti un pla en alguns punts del Districte per evitar una major concentració d'establiments. La majoria d'aquestes reclamacions són col?lectives, és a dir que s'han tramitat en uns pocs expedients que incorporen el nom, el DNI i les signatures del miler de ciutadans.

El barri del Poble-sec concentra bona part de les altres queixes presentades a la síndica. En concret, unes 300 persones han reclamat a Vilà pels problemes de soroll als carrers de Blai i de Blesa. Es tracta de zones que acumulen una alta concentració de locals, amb terrasses, que generen un alt nivell de contaminació acústica, brutícia i orins, segons figura a les denúncies. Les molèsties són especialment insuportables quan, al tancar els vetlladors, els clients romanen al carrer fins a altes hores de la matinada. Els veïns asseguren haver presentat diferents reclamacions a les oficines municipals sense que fins ara hagin rebut una resposta satisfactòria o s'hagi corregit la situació.

Botellón a la plaça del Diamant
Vilà ha rebut també denúncies per incivisme i soroll al carrer de Ciutat Vella (82), de zones com la plaça Reial i Santa Maria del Mar, i els carrers d'en Robador, Correu Vell i l'avinguda del Paral?lel. Gràcia tampoc s'escapa a la problemàtica i han estat 81 els veïns que han demanat l'empara de la defensora. Tot i que en aquest districte, el consum d'alcohol al carrer i les molèsties que aquest fet causa són habituals a les places del Sol i Rius i Taulet, aquest any les queixes són de veïns de la plaça del Diamant i els seus voltants. En aquest indret, els principals problemes, que segons els residents es remunten a l'any 2003, són provocats per les terrasses, botellón, presència estable de llauners i l'incompliment horari per part d'una botiga de menjars preparats.

La síndica recorda a l'Ajuntament que en cas de col?lisió entre el dret a l'exercici d'una activitat econòmica i el dret a l'oci, d'una banda, i el dret a gaudir d'un entorn privat sense intromissions externes, de l'altre, sempre ha de prevaldre el dret al descans.

Els locals, afegeix la defensora, sempre han de complir amb els requeriments sobre aïllament acústic, ventilació de l'ambient interior i horaris d'obertura i tancament. I quan es produeix una concentració de persones a les portes dels bars i sales, una situació que darrerament s'ha agreujat per la llei antitabac, els propietaris dels establiments han de col?laborar amb els cossos i forces de seguretat i els serveis municipals per mantenir l'ordre. Amb tot, l'Ajuntament, diu Vilà, és el darrer responsable del que passa al carrer.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH