Mas demana al Govern Rajoy un límit de dèficit just amb les autonomies

|

artur mes parlament b

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat al Govern un límit de dèficit per a les autonomies just i lleial, d'acord amb el marge que ha donat Europa al dèficit d'Espanya, o Catalunya arribarà al límit del que pot retallar i haurà de tocar "temes bàsics".

En la Diputació Permanent del Parlament per informar del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), ha argumentat que en els últims mesos Espanya ha pogut incrementar els seus objectius de dèficit en dos punts (el que equival a 20.000 milions d'euros) perquè Europa l'hi ha permès, però en comptes de repartir aquest marge entre totes les administracions en proporció, "ho ha convertit en ahogamiento de les comunitats autònomes", que representen el 35% del total de la despesa de l'Estat.

Així, ha lamentat que s'està fent l'ajust en les corporacions locals i autonomies, per la qual cosa s'ajusta en sanitat, educació i serveis socials "per imposició", i quan hi ha pujades d'impostos com l'IVA, el recaptat l'hi queda tot l'Estat.
"És una actuació deslleial i injusta del Govern, la qual cosa ja vaig dir en la conferència de presidents a Madrid fa dos mesos, i per a l'any que ve encara és pitjor", perquè el límit de dèficit autonòmic s'ha fixat en el 0,7%, enfront de l'1,1% previst abans, que al seu semblar tampoc era just, la qual cosa obliga a ajustos molt durs que no tenen sentit, ha reblat.
Així mateix, ha alertat: "Tot el que sobrepassa el dèficit, no ho finança ningú, així que si gastem més, podem entrar en una dinàmica en la qual gastem més i no ho puguem pagar, perquè el FLA no ho cobreix" i el mercat ordinari està tancat.
Ha incidit que el Fons de Liquiditat Autonòmic no és un regal, sinó un préstec tres punts per sobre del que li costa el finançament a l'Estat, que en 2013 i 2014 suposarà per a Catalunya un cost de 300 milions anuals en interessos, i a partir de 2015, quan es començarà a amortitzar capital, "de gairebé 1.000 milions anuals".
Amb tot, i davant el tancament dels mercats de finançament exteriors, ha asseverat: "Tenim dret i necessitat del FLA perquè vam anar els primers a proposar-ho i perquè Catalunya aporta quantitats importantíssimes de recursos nets a l'Estat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH