'SOS Discapacitat-Dret, Inclusió i Benestar fora de perill'

|

SOS DISCAPACITAT

El president de l'ONCE, Miguel Carballeda ha volgut expressar la raó que aquest diumenge prop de 90.000 persones amb discapacitat i les seves famílies hagin sortit als carrers de Madrid, "volem fer reflexionar a la societat espanyola, perquè ens ajudin a mantenir el que tants anys ens ha costat", ha indicat el president de l'ONCE, Miguel Carballeda. I ha afegit que "els drets que es perdin ara no es van a tornar a aconseguir".

LLEGIR MANIFEST

Per la seva banda Yannis Vardakastanis, president del Fòrum Europeu de la Discapacitat, ha afegit "si estem units, guanyarem aquesta batalla", a més de recordar que aquesta manifestació ha rebut el suport del sector europeu. Pérez ha reclamat un pacte d'Estat promogut pels partits polítics i les institucions governamentals per garantir la continuïtat dels drets dels discapacitats i "que d'aquí a 2020 no retrocedeixin sinó que avancin".

"Ja que hem de lluitar contra la malaltia, que no hàgim de lluitar també contra el Govern. Estem sofrint moltíssim", ha manifestat una jove que es desplaça en cadira de rodes amb l'ajuda del seu marit. La jove té dret a 55 hores mensuals d'ajuda a domicili a les quals ha renunciat ja que ha de pagar una part. "A la meva parella l'han acomiadat perquè tenia una jornada reduïda per poder ocupar-se de mi", ha explicat.

Empesos per la durada de la crisi econòmica i les severes retallades, el col·lectiu de les persones amb discapacitat, igual que altres sectors ? sanitat, educació, justícia, serveis socials, desnonats? han sortit a prendre el carrer. És la primera marxa multitudinària del col·lectiu que agrupa a persones amb discapacitat auditiva, visual, física, psíquica, sensorial i intel·lectual. Al ritme de la batucada d'Escola de Percussió, i recolzats per xiulets, vuvuzuelas, milers de banderes blanques han onejat al carrer Goya, des de Conde de Peñalver fins als Jardins del Descobriment, a la Plaça de Colón. Els manifestants venien de tot arreu d'Espanya.

"Per primera vegada en la història, sortim al carrer perquè els polítics sàpiguen que estem a la vora del col·lapse", ha explicat Luis Cayo Pérez, president del Comitè Español de Persones amb Discapacitat (CERMI). Pérez ha reclamat que la sortida de la crisi sigui també la solució pel 10% de la població que pateix discapacitat, uns quatre milions de persones.

Un grup de sordociegos, un dels col·lectius més vulnerables i invisibles dins del grup de persones amb discapacitat, ballava al ritme dels tambors i cantant a través del llenguatge de signes en reclam de guies-interpretis. "Són els nostres ulls i oïdes. Sense ells estem aïllats", asseguraven en les seves pancartes.


En el manifest, llegit al final de la marxa per representants de tots els tipus de discapacitat, el col·lectiu ha fet una "trucada de socors" a la societat i als governants davant la "amenaça de ruïna" a la qual s'exposen els assoliments en termes de drets, inclusió i benestar aconseguits en els últims 30 anys.

"Quan algú està en perill, quan algú sent una amenaça imminent que posa en risc la seva integritat i fins a la seva mateixa supervivència, aquesta persona llança un SOS, una trucada de socors demanant i esperant una ajuda que li permeti sortir d'aquesta situació d'absoluta emergència", han alertat.

La "aterridora" crisi econòmica, les "polítiques tòxiques" i les decisions "socialment cruels" que -han subratllat- s'enceben amb els més febles "estan acabant amb les encara humils cotes d'inclusió i participació aconseguides per les persones amb discapacitat i les seves famílies amb tant esforç en aquestes últimes dècades".

"Estem a un pas que la discapacitat sigui considerada zona catastròfica", han advertit per denunciar que si en els millors moments econòmics, les persones amb discapacitat i les seves famílies no arriben a gaudir del benestar generalitzat, en les èpoques pèssimes "sofrim les conseqüències més devastadores de la crisi".

"Mai arribem a participar del festí, quan ho hi ha, però som els primers a els qui se'ns lleven fins a les engrunes", han lamentat.

Els manifestants han denunciat l'incompliment "sistemàtic i estructural" de les lleis aprovades per defensar els drets dels discapacitats, l'augment de la pobresa i l'exclusió, així com l'abandó dels suports a la família, "que queda com a única i solitària xarxa de suport, cada vegada més exhausta, sense amb prou feines ja capacitat de resistència".

Han advertit també que el "debilitament, quan no desaparició" dels baixos nivells de protecció social pública aconseguits i la paralització de la creació d'ocupació per a persones amb discapacitat per falta de polítiques actives d'inclusió laboral suposa un "perill real de pèrdua de llocs de treball ocupats per persones amb discapacitat". Més de 60.000 ocupacions en els 2.000 centres especials d'ocupació que hi ha en tota Espanya -han alertat- "poden desaparèixer demà mateix per la reducció dràstica dels suports públics".

"I per si tot això fos poc, les Administracions autonòmiques i locals deuen al sector de la discapacitat, a les entitats d'iniciativa social sense ànim de lucre, més de 300 milions d'euros", han assegurat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH