Identifiquen  nous gens que poden influir en l'alçada, el risc de diabetis tipus 2 i la pressió arterial

|

diabetes

 Un equip internacional d'investigadors en genètica ha descobert quatre noves regions genètiques que contribueixen al baix pes en néixer, tres de les quals influeixen en el metabolisme d'adults i semblen afectar als resultats a més llarg termini en qüestions com l'alçada en l'edat adulta, el risc de diabetis tipus 2 i la pressió arterial, segons publica aquest divendres la revista 'Nature Genetics'.
 

Dos de les regions de gens identificats en un estudi previ del mateix equip estan connectats a un risc de diabetis tipus 2, mentre que dos de les regions recentment identificades confereixen un risc d'alçada adulta més curt. Una tercera regió, ADRB1, està associada amb la pressió de la sang d'adults, la qual cosa significa que és la primera vegada que els troben una relació genètica comuna entre el pes en néixer i la pressió arterial, segons els autors.

L'estudi és el segon sobre el pes en néixer realitzat pel Consorci de Genètica per al Creixement Inicial (EGG), integrat per científics de diversos països, com Regne Unit, Finlàndia, Països Baixos i Estats Units. El metaanálisis i estudi de seguiment abasta a prop de 70.000 persones (europeus, descendents d'àrabs, americans asiàtics i africans) en 50 estudis separats de l'embaràs i el part, en els quals es va confirmar que tres regions genètiques prèviament identificades augmenten el risc de baix pes en néixer i es van descobrir quatre noves regions: els gens HMGA2, LCORL, ADRB1, i un locus en el cromosoma 5.
"Aquestes troballes ens donen pistes sobre els mecanismes responsables del creixement d'un bebè en el ventre matern i pot conduir a una millor comprensió de com manejar els problemes de creixement durant l'embaràs", explica Rachel M. Freathy, de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Exeter a Regne Unit i una de les principals investigadores.
Segons un altre dels autors, Struan FA Grant, director associat del Centre de Genòmica Aplicada de l'Hospital de Nens de Filadèlfia (Estats Units), queda demostrat que els gens que actuen en el desenvolupament d'hora tenen efectes importants sobre la salut, tant en la infància com més enllà: "Mentre continuem aprenent més sobre la biologia, una implicació important de l'estudi és que dissenyar intervencions prenatals per millorar el pes en néixer podria tenir beneficis per a tota la vida".
"Aquest ampli estudi se sumeixi a l'evidència que els gens tenen una forta influència en el creixement fetal. L'efecte acumulatiu dels gens és sorprenentment fort, és equivalent a aquest efecte del tabaquisme matern, que ja es reconeix com la reducció de pes del bebè en néixer, condició que augmenta el risc de problemes de salut en la vida adulta", va afegir Grant.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH