El Govern aprova avui els seus comptes més austers davant l'amenaça d'un segon rescat

|

GOVERN RAJOY

Europapress.- El Govern aprovarà aquest dijous en una reunió extraordinària del Consell de Ministres els comptes més austers de la democràcia, sota la mirada atenta de Brussel·les i l'amenaça d'un segon rescat de l'economia espanyola.

Aquestes són els segons comptes del Govern de Mariano Rajoy des que va arribar en poder al novembre de 2011, després d'elaborar amb urgència un Pressupost per substituir al prorrogat pel Govern socialista quan convocarà eleccions anticipades.

Rajoy va dir llavors que presentava el Pressupost més auster de la democràcia, però la petició d'ajuda a Europa per sanejar la banca i la possibilitat que Espanya demani un segon rescat per alleujar la pressió sobre el deute han precipitat la situació i li han portat a realitzar retallades cada vegada més durs.

De fet, els comptes de 2012 presentaven un ajust de 27.300 milions, encara que pocs mesos després d'aprovar-les i després de demanar el primer rescat, va anar el propi Rajoy el que va reconèixer al Congrés que calia realitzar un ajust addicional de 65.000 milions en els propers dos anys per complir les exigències de Brussel·les.

Així, després de la pujada d'IVA, la major de la història, l'eliminació de la paga extra als funcionaris i la retallada de la prestació per desocupació aprovades al juliol, el Govern dóna ara llum verda a ara un Pressupost dur amb el qual pretén reduir el dèficit des del 6,3% que espera aconseguir en 2012 al 4,5%.

El Pressupost de 2013 part d'un sostre de despesa de 126.792 milions, un 9,2% més que en 2012, encara que en excloure les despeses en interessos de deute (9.114 milions) i la major aportació a la Seguretat Social (6.683 milions) el limiti de despesa ni financer de l'Estat queda en 73.255 milions.

Aquesta última xifra dibuixa el marge real de maniobra del Govern central per desenvolupar les seves polítiques i obligarà a plantejar una reducció de la despesa dels ministeris del 12,2% en 2013, fins als 31.057 milions d'euros, la qual cosa en termes absoluts suposa un estalvi de 4.335 milions d'euros.

Segons van informar fonts governamentals, la retallada per ministeris oscil·larà entre el 4,2% del Ministeri de Justícia i el 30% d'Agricultura, figurant dins d'aquesta forqueta la retallada de més del 15% en Exteriors, entre el 13% i el 15% en Sanitat, el 20% en Indústria i el 6% en Defensa.

Retallada de la despesa de personal


A més, el Govern inclourà una retallada generalitzada del 4% en la despesa en personal de cada ministeri, amb l'excepció, de moment, del d'Ocupació, que només ho veuria reduït en al voltant d'un 2%.

El Govern es veurà obligat a adoptar noves mesures de contenció de la despesa, per la qual cosa ha optat per congelar per tercer any consecutiu el sou dels empleats públics, encara que en aquesta ocasió mantindrà les pagues extra dels funcionaris.

A més, no hi haurà noves contractacions en el sector públic, encara que la taxa de reposició es farà de fins al 10% en alguns sectors com la sanitat, els cossos de seguretat de l'Estat i la inspecció d'Hisenda i de Treball.

Canvis en les pensions?

El gran dubte és si l'Executiu traspassarà la línia vermella de tocar les pensions, alguna cosa que l'Executiu ha negat fins ara i que els experts veuen necessari per complir els objectius pactats i reduir el dèficit al 4,5% del PIB.

En matèria d'ingressos, el Govern anunciarà algunes mesures tributàries com a nous impostos verds i un nou règim de tributació per a les plusvàlues, que passaran a tributar al tipus marginal d'IRPF que pagui cada contribuent.

D'aquesta forma, s'elevarà considerablement la tributació dels guanys del primer any, ja que les posteriors seguiran gravades per les rendes de capital en funció d'una escala que va del 21% al 27% tenint en compte el nivell de renda.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH