El benefici de les empreses no financeres s'enfonsa un 76,4% en el semestre, fins a nivells de 1994

|

Empresa

Europapress.- El benefici net de les empreses no financeres es va desplomar un 76,4% en el primer semestre de l'any, accentuant de forma abrupta la caiguda del 15% comptabilitzada en els sis primers mesos de 2011, segons dades del Butlletí Econòmic del Banc d'Espanya corresponent al mes de setembre.

D'aquesta forma, el ràtio que mesura la rendibilitat en termes de benefici net sobre el valor de la producció de les empreses es va situar en el primer semestre de 2012 en el 7,8%, lluny del 31,3% registrat un any abans, i el valor més baix des de 1994.

Aquesta reducció va afectar a tots els sectors i va ser conseqüència del debilitament de la demanda interna i de la desacceleració de les exportacions, si ben el sector exterior va seguir sent el que mostra major dinamisme.
Com a conseqüència d'aquesta situació, el resultat brut de les companyies va baixar un 8,1%, multiplicant la caiguda del 2,6% comptabilitzada un any abans. Els ingressos financers van baixar un 18,7%, mentre les despeses financeres van augmentar un 4,2% pels majors tipus d'interès que suporten les empreses.

Tot això va conduir al fet que el resultat ordinari net (RON) registrés una caiguda semestral del 25,4%, en contrast amb la progressió del 2,7% experimentada en 2011. Per la seva banda, els resultats atípics van presentar una evolució negativa, hagut de principalment al reconeixement de fortes minusvalideses i deterioracions de les carteres d'actius financers.

Arran d'aquesta deterioració dels resultats extraordinaris, la caiguda del benefici net va aconseguir el 76,4%, enfront d'una reducció del 15% un any abans. A manera de resum, el Banc d'Espanya apunta que en el primer semestre "es va produir un sensible minvament dels beneficis empresarials i dels nivells de rendibilitat de l'actiu".

Referent a l'àmbit laboral, l'anàlisi de la Central de Balanços Trimestral (CBT) constata una intensificació de la destrucció d'ocupació en el sector empresarial amb una caiguda del 2,2%, enfront de la reducció del 1% comptabilitzada un any abans.

Aquesta destrucció d'ocupació es va centrar especialment en la contractació temporal, on el descens va aconseguir el 13,5%, mentre que la disminució en el nombre de treballadors indefinits de les empreses es va limitar al 0,6%.

Per la seva banda, les remuneracions mitjanes van intensificar la seva tendència de moderació, amb una lleu pujada de dues desenes en els sis primers mesos de l'any, enfront de l'augment de l'1,1% en el mateix període de l'exercici anterior.

Tant la destrucció d'ocupació com la contenció salarial van permetre a les empreses no financeres reduir un 1,9% les seves despeses de personal, un descens significatiu si es té en compte que en el mateix període de 2011 amb prou feines es va registrar variació en aquesta rúbrica.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH