L'auge del soberanisme perjudica a CiU

Redacció Catalunyapress

José Rodríguez

S'està escrivint molt sobre la difícil tesitura que té el PSC, hi ha un article excel·lent sobre això, davant l'auge del soberanisme. Però del que menys s'escriu és que qui més dificultats passarà durant els propers anys són els problemes de situació i posicionament que té CiU.

A curt termini sembla que tot li va de cara, el PSC desaparegut, ERC no capitalitza aquest auge del soberanisme i Artur Mes s'alça com el portaveu d'aquest sentiment i segurament recosechará un bon resultat electoral si avancés eleccions. Ara bé, això és a curt termini.

CiU no li agrada l'opció sobiranista. Per molt que dirigents i militants ho cridin a quatre vents, CiU com a projecte polític no inclou la recerca de la independència de Catalunya. Respon en una part important als interessos d'una classe social alta , que realment NO està per la labor. Queda clar que l'alternativa que li queda a Mas, és la que està fent, oferir una versió nova del famós "peix al cove" que amb tanta obstinació es va embardissar Jordi Pujol.

I això és alguna cosa que no serà acceptat. El clam pel soberanisme neix d'una mica més que una competència de menys o una inversió de més. És una qüestió que neix de la dificultat i inviabilitat d'un projecte federalista per a Espanya, i la imposibibilidad que consensos socials tan importants com la normalització lingüística tinguin encaix en la legislació espanyola i aquesta vagi a modificar-se un àpex per permetre aquest encaix. Neix del fracàs dels quals som federalistes al no poder convèncer als nostres coreligionaris de fora del principat. Neix de l'esgotament d'una falsa tercera via que ha adoptat el nacionalisme català clasicamente o una via més audaç que hem intentat els federalistes.

És una qüestió que no solament es plasma en la infrafinanciación de l'estat del benestar català, sinó que aconsegueix qüestions més profundes. Alguna cosa que no es resoldrà amb una reedició del "peix al cove".

CiU té un problema, la seva base electoral i social cada vegada és més sobiranista i serà poc tolerant a gestos estèrils o a trucs per resoldre aquest problema social. D'altra banda, els interessos socioeconòmics als quals respon CiU, aquests famosos interessos de classe als quals tot partit de centredreta és sensible, no estan per la labor. De fet, temen la idea, i de fet als barris alts de Barcelona sempre hi ha hagut menys sobiranistes que en Nou Barris, a pesar que el seu vot ha estat gairebé sistemàticament a un centredreta nominalment nacionalista.

Per tant, auguro que la primera víctima d'aquest soberanisme serà el meu partit, el PSC, que rebrà un dur càstig electoral (simplement no millorar sensiblement en diputats ja és un bon càstig, i podria ser pitjor), però qui realment pot sofrir danys com a organització política a mitjà i llarg termini va a ser CiU.

Quin escenari polític pot quedar després de tot això? No m'atreveixo a definir-ho, tot dependrà de si el PSC segueix aprofundint el seu divorci amb la seva ala catalanista, i dependrà que capacitat d'aglutinar a la gent que és més o menys de centre o centredreta i és sobiranista tinguin partits com a ERC o SI. Tot dependrà de com CiU encaixi aquesta enorme contradicció (entre la seva base electoral i entre els interessos de classe econòmica als quals respon) i tot dependrà de si al PSC per pur abandó de l'ala catalanista no li apareix una competència seriosa en el centreequerra.

Però és clar, que la política catalana els propers anys serà interessant.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH