Aràbia Saudita ofereix treball a 100.000 infermeres espanyoles

|

infermeres

El president del Consell General d'Infermeria, Màxim González Jurado, ha anunciat que han rebut una oferta "molt important" d'Aràbia Saudita perquè 100.000 professionals d'Infermeria espanyols vagin a treballar al país asiàtic.

Així ho ha reconegut durant la presentació de les últimes dades de l'informe de l'Observatori d'Ocupació Infermer d'aquesta entitat, que ha revelat que actualment hi ha a Espanya 16.375 infermeres en atur, als quals caldria sumar les més de 9.000 que han acabat la carrera al juny d'aquest any "sense possibilitat alguna de treballar".

Aquestes xifres donen lloc a una taxa de desocupació del 6,63 per cent, considerada "històrica" i "dramàtica" per a un col·lectiu que tradicionalment ha tingut xifres molt baixes de desocupació.

Encara que González Jurado ha reconegut que l'ofereix saudita "relaxaria" la situació d'aquests professionals (actualment hi ha 239.734 infermers no jubilats), "de moment" han preferit no atendre aquesta petició donada "la condició de la dona en aquest país" i que la professió a Espanya és majoritàriament femenina (87% del total de professionals d'Infermeria).

Tot això, ha insistit, a pesar que les autoritats del país asiàtic els han dit que "relaxarien una mica la situació".

En qualsevol cas, el president del Consell General d'Infermeria sí té clar que la solució a les actuals xifres d'atur de la professió passa per sortir a l'estranger, pel que han creat el programa 'Euronursing' amb el qual pretenen ajudar a buscar treball a aquelles infermeres que estiguin disposades a treballar en altres països.

"Ara mateix la diàspora és tremenda, estan totes les professionals en acadèmies d'idiomes, aprenent com sigui perquè saben que l'única sortida és anar-se a l'estranger", ha asseverat.
Segons ha reconegut González Jurado, actualment a Europa es necessiten unes 13.000 professionals, per aquest motiu el seu objectiu sigui parlar amb els països demandadantes d'ocupació, negociar les condicions de treball i oferir un suport personalitzat que inclogui des de la formació lingüística fins a un segur de viatge.

No obstant això, al seu judici aquest programa només aporta solucions "a curt termini" a un problema conjuntural, per la qual cosa demana al Govern i les comunitats autònomes que prenguin mesurades per evitar que "cada any seguim formant infermeres amb recursos espanyols perquè després es vagin a altres països".

"No es pot tenir una fàbrica d'infermeres perquè després es vagin a l'estranger", ha etzibat, proposant entre altres mesures la reducció del nombre d'estudiants o el tancament d'algunes escoles d'Infermeria.

MÉS DEL DOBLE D'ATUR EN DOS ANYS


L'estudi mostra com el nombre d'aturats en Infermeria al maig de 2012, 16.375, és de gairebé el doble que fa un any (8.850 en 2011) i un increment molt destacat respecte a 2010, quan amb prou feines hi havia 6.927. Això suposa que, en tan sols 2 anys ha augmentat gairebé en 10.000 infermers i en l'últim any (maig 2011 a 2012) ha experimentat un increment en més de 7.500 professionals.

Aquestes xifres d'atur, a les quals caldria sumar els infermers recentment graduats en 2012, són històriques i estan "molt per damunt" de les viscudes en la dècada dels 90, quan va arribar a haver-hi 18.000 infermeres en atur.
A més, l'informe analitza les dades d'atur corresponents a cada comunitat, sent Extremadura (12,72%) i Andalusia (10,32%) i Galícia (10,28%) les que tenen més infermeres en atur. En canvi, les que menys són Catalunya (3,21%) i el País Basc (2,15%).

Per edats, el col·lectiu en el qual més ha crescut l'atur és el de 25 a 29 anys, un 165 per cent en els últims anys, seguit del de 30 a 39 anys, un 65 per cent més.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH