La Junta d'Andalucia acudirà al Fons de Liquiditat, amb una petició de 4.906 milions

|

9griñan

La Junta d'Andalucia acudirà "molt probablement" al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) engegat pel Govern central, al que demanaria, en el cas que finalment confirmi la seva petició, un total de 4.906,8 milions d'euros.

Així ho ha confirmat la consellera d'Hisenda i Administració Pública, Carmen Martínez Aguayo, qui apunta que la Junta formularà al·legacions al document rebut.

En declaracions a Europa Press, la consellera ha indicat que després de rebre el document amb les condicions per poder optar a aquest fons, la valoració sobre el mateix "no és negativa", per la qual cosa ha indicat que "molt probablement" acudiran al mateix, atès que aquest mecanisme "està dins de l'ordre i és raonable".

D'aquesta forma, la consellera ha recordat que la Junta "sempre ha dit que acudiria a quants fons de liquiditat estableixi el Govern d'Espanya i li semblin raonables", atès que "qualsevol comunitat autònoma té dificultats per accedir als mercats".

No obstant això, Martínez Aguayo ha apuntat que la Junta demanarà aquest mateix dimarts una sèrie d'aclariments sobre les condicions, de manera que preveu presentar aquest dimarts una sèrie d'al·legacions, ja que la informació inicial aportada pel Govern a les comunitats autònomes "té llums i ombres".

Així, apunta que, entre les "llums", destaca el fet que "es pot acudir a aquest fons per finançar el dèficit de les comunitats; això és, que s'accepti el dèficit de la comunitat entre les despeses", un aspecte "importantíssim per a nosaltres", ressalta la consellera.

A més, Martínez Aguayo ha recordat que la Junta havia posat de manifest que aquest fons "anteriorment no podia aplicar-se per a venciments de deute", enfront de la petició de la Junta perquè sí es contemplés, de manera que Martínez Aguayo veu amb "grat" que finalment "sí es té en compte".

La consellera veu també "de grat" que el nivell d'exigència del Govern "es plantegi d'acord amb el compliment del pla de reequilibrio econòmic financer" de la Junta".

Quant a les "ombres", la consellera considera que el Govern estableix per al fons "criteris de repartiment de quantitats poc transparents i lligats al PIB de cada regió", alguna cosa amb el que la Junta està "totalment en desacord".

Per tant, la consellera ha indicat que haurà de "mirar i analitzar amb detall" el document remès i que formularà i enviarà al Govern les corresponents al·legacions aquest mateix dimarts.

LES XIFRES.

No obstant això, ressalta que aquest primer document "ens permet saber amb precisió quins serien les necessitats que es podrien finançar" amb càrrec a aquest fons, de manera que la Junta, en el cas que finalment Andalusia decideixi acudir al FLA, sol·licitaria 4.906,8 milions d'euros, dels quals 921,4 milions són relatius a venciments corresponents a valors emesos, i el finançament del dèficit --ja sigui dèficit sol o dèficit més liquidació del model-- es xifraria en 3.985,4 milions d'euros.

Després d'apuntar la quantitat que faria falta per atendre a les necessitats de finançament de la Junta i per pagar als seus proveïdors, la consellera ha indicat que s'anirà concretat la postura final del Govern andalús, una vegada que es tingui més coneixement de les condicions quan rebin resposta a les al·legacions que presentin, de manera que "veurem la posició final que adopti el Govern central", ja que actualment les condicions recollides en el document "generen dubtes" i la Junta necessita confirmar que "aquest fons es planteja com un mecanisme més".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH