Més de 100.000 persones demanen en Internet acabar amb les dietes d'allotjament per a diputats amb residència a Madrid

|

Vista panoràmica del Congrés dels diputats

Europapress.- Més de 108.000 persones han subscrit en Internet una petició perquè el Congrés modifiqui el règim retributiu dels parlamentaris per anul·lar els complements que reben els diputats de províncies per sufragar despeses d'allotjament i manutenció malgrat tenir residència a Madrid.

Els diputats de fora de Madrid reben mensualment 1.823,86 euros com a indemnització per les despeses d'allotjament i manutenció a la capital que origini l'activitat de la Càmera, una quantitat exempta de tributació. En el cas dels parlamentaris triats per Madrid aquesta compensació és de 870,56 euros al mes.

Alguns diputats destinen aquests diners a pagar l'hotel en el qual s'allotgen, uns altres opten per comprar una casa a la capital i ho empren a pagar la hipoteca, i fins i tot hi ha alguns que ja tenen una residència declarada a Madrid, la qual cosa ve provocant certa polèmica sobre l'ús d'aquesta indemnització mensual.

La cinquena part dels que cobren l'extra

En aquest context, Ana María Castillo, una ciutadana de Màlaga, va crear en Internet una petició dirigida al president del Congrés perquè s'anul·lin les dietes d'allotjament a diputats amb casa a Madrid. Segons ressenya, dels 350 diputats espanyols, 314 han estat triats per una circumscripció diferent a la madrilenya i d'aquests 62 tenen habitatge a Madrid.

La petició, iniciada en la plataforma Change.org, ja ha estat signada per més de 108.000 persones. "Ha estat impressionant veure com la petició d'Ana María ha anat creixent fins a superar les 100.000 signatures", ha comentat Irene Milleiro, directora de Campanyes de Change.org a Espanya.

Aquest estiu, la portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, es va comprometre a proposar a la resta de grups parlamentaris la creació d'un grup de treball que analitzi la indemnització que mensualment perceben els diputats de circumscripcions diferents de les de Madrid, doncs considera que cal estudiar si es precisen canvis o almenys intensificar les explicacions sobre aquestes retribucions o fins i tot exigir que es justifiquin les despeses.

En declaracions a Europa Press, Soraya Rodríguez va admetre que "caldrà fer una reflexió" sobre aquest complement retributiu i tal vegada sigui moment d'exigir una justificació de despeses. "Aquest tema està obert --va explicar--. Sóc conscient que els ciutadans ens estan interpel·lant per això i crec que indubtablement anem a haver de parlar d'això i donar alguna solució".

Tant UPyD com a Esquerra Plural ja van mostrar la seva disposició a estudiar canvis en aquesta matèria. És "absurd" i "impresentable" que no renunciïn al cobrament de dietes tenint casa a Madrid, va dir en el seu moment el número dos' de la formació magenta, Carlos Martínez Gorriarán, el company del qual d'escó, Toni Cantó, va ser un dels quals van llançar el debat a l'inici de la legislatura intentant renunciar a aquesta dieta.

En una recent entrevista amb Europa Press, el portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka, també va qualificar de "raonable" que el PSOE plantegi la necessitat d'estudiar i revisar l'estatus d'aquests diputats, i va recalcar que els nacionalistes bascos participaran en tots els grups de treball que es creuen a tal fi.

PP: Els diputats no són privilegiats


Des del PP, el portaveu del Grup Popular, Alfonso Alonso, va advocar per anar "ajustant" aquestes retribucions, encara que revisant-les "cas per cas". Al seu judici, els diputats que viuen a Madrid però han estat triats per una altra circumscripció "han de tenir algun tipus d'assistència per poder realitzar la seva funció", ja que treballen tant a la capital com a la província per la qual han estat triats.

"Jo entenc que ara està de moda parlar d'aquestes coses sobre si la retribució dels diputats és adequada o no. Però és veritat que els diputats espanyols són els que menys cobren d'Europa", va recordar Alonso.

El president del Congrés, Jesús Posada, que "en principi" no és partidari de canviar el sistema de les dietes d'allotjament del que gaudeixen els diputats electes fora de Madrid, va subratllar recentment sempre que els diputats no són uns privilegiats econòmicament. Això sí, estarà a l'espera l'hi que decideixin els grups parlamentaris.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH