dilluns, 19 de agost de 2019

El 15 d'octubre tots els funcionaris públics estaràn més indefensos davant la malaltia

|

FUNCINARIOS BALEARS

Purificació González .- La Generalitat ha presentat aquest divendres a la Mesa General dels Empleats Públicas les retribucions del personal en cas de baixa per malaltia, sense fer distincions de grau de perillositat en el desenvolupament de la feina, que podria aplicar-se per exemple als Mossos o als Bombers. Ben al contrari, s'ha cenyit a l'establert pel Govern de Mariano Rajoy.

Dit acord signat per CCOO i UGT haurà d'aprovar-se en un futur consell executiu de Govern. I danvant el mateix, la USPAC, el Sindicat Independent de Mossos, ha mostrat el seu rebuig frontal ja que en el mateix no s'han tingut en compte " malalties adquirides a la feina com la tuberculosis, que per llei no està reconeguda com a malaltia professional i per tant, s'aplicarà el bàrem de descomptes general a qui la pateix". Des del sindicat USPAC, lamentem que el conseller Puig no hagi valorat la especificitat de la feina que fam els Mossos "i hagi posat en un mateix sac a tots els treballadors de l'administració catalana".

I encara que aquest Real Decret Llei preveu, però, que cada administració pública, prèvia negociació, pugui complementar aquestes prestacions, fins a un topall màxim. El efectes de la modificació seran d'aplicació a partir del 15 d'octubre.

Així, del 1r al 3r dia de baixa el funcionaris perceban el 50% del seu sou, del 4t al 20è dia el 25% y a partir del 20è dia endavant, el 100%. És a dir, els empleats públics percebran el 100% de la retribució a partir de la tercera setmana de baixa laboral

Encara que hi supòsits especials, ja que la proposta inclou com un d'ells, les baixes per IT que es produeixin durant l'embaràs, així com les baixes motivades per situacions de violència de gènere degudament acreditades. Per tant, en cas d'incapacitat temporal, en aquests supòsits, es cobraria el sou al 100% durant tota la baixa laboral. D'altra banda, en el supòsit d'incapacitat temporal per contingències professionals no hi ha cap modificació i es mantindria la retribució completa, com fins ara.

Cal recordar que en l'àmbit de l'Administració de Catalunya i del seu sector públic, la Llei 5/2012, de mesures fiscals, financeres i administratives estableix fins al moment que durant els tres primers mesos de baixa laboral es percep el 100% de la retribució i que, a partir del dia 91 es percep el 75% de la base reguladora d'acord amb el règim general de la Seguretat Social.


El Reial Decret Llei 20/2012 modifica el règim retributiu durant la situació d'incapacitat temporal per als empleats públics inclosos en el règim general de la Seguretat Social i l'equipara al subsidi que la Seguretat Social estableix per a tots els treballadors. Això vol dir que del primer al tercer dia no es cobra res, del quart al vintè, un 60%, i a partir del dia 21 en endavant, el 75%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH