"Crec que la reunió s'ha quedat curta"

|

PERE NAVARRO

En una carta oberta dirigija als militants socialistes, el seu primer secretari, Pere Navarro dóna comptes del presentat i abordat en la cimera de partits catalans cridats a debatre sobre el pacte fiscal proposat pel Govern presidit per Artur Mas.

En la mateixa afirma Navarro: "aquesta cimera, que vaig demanar al president Mes durant l'última reunió que vam mantenir, crec que ha quedat curta, tant pels temes a tractar com quant als integrants de la mateixa. En aquest sentit, en un dia com avui, en què la cosina de risc ha arribat als 540 punts, celebrar un cim amb totes les forces polítiques i no incloure en l'ordre del dia cap punt que parli de possibles mesures de creixement econòmic, o que entre els assistents no es trobin les forces econòmiques i socials demostra una vegada més que el Govern no aprofita tots els instruments al seu abast per sortir de la crisi".

Afegint posteriorment "no obstant això, durant la cimera he volgut posar sobre la taula la clara voluntat del PSC de contribuir a l'acord, tant pel que fa al pacte social que necessita el país, com quant a l'acord sobre el pacte fiscal".

Insisteix en la mateixa el Primer Secretari dels Socialistes catalans en " he tornat a proposar al conjunt de forces polítiques del país, recuperar l'impost de successions i crear un impost sobre les grans fortunes. Amb els recursos que s'aconsegueixin d'aquests impostos he demanat al Govern que acordi amb les forces polítiques tres plans de xoc immediats: un de lluita contra la pobresa creixent al nostre país, un altre dedicat a l'atur juvenil i finalment un suport a les petites i mitges empreses".

Per explicar més endavant "quant al pacte fiscal, les posicions del conjunt de forces polítiques són bastant conegudes, i considero que ha arribat el moment de posar a la feina. És per aquest motiu que he considerat que el PSC tenia l'obligació de fer una proposta que permetés que tothom se sentís representat i que donés el màxim suport possible al Govern a l'hora de negociar amb el Govern d'Espanya. He proposat al conjunt de forces del país van subscriure un acord de bases-que podeu llegir a baix-que permeti un ampli acord a Catalunya i que doni una força indiscutible al Govern per poder negociar".

Finalment afirma davant la militància "crec que el PSC havia de fer un gest d'unitat i consens, i és per això que proposem aquestes bases per a l'acord i que recolzarem l'acord al que arribi el Govern de la Generalitat amb el Govern d'Espanya si aquest respecta els punts que podeu llegir a continuació.

Bases per a un ampli acord pel pacte fiscal


Les forces polítiques sotasignades acorden instar al Govern a:

1. Negociar amb el Govern d'Espanya un model singular i bilateral de finançament basat en:

I. El protagonisme de la Generalitat en la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els tributs suportats a Catalunya.

II. La màxima capacitat normativa de la Generalitat sobre tots els tributs en el marc de la normativa espanyola i europea.

III. L'atribució a la Generalitat de tots els rendiments tributaris, excepte els quals corresponen a l'Administració Central per finançar els serveis que presta i fer efectius els mecanismes de solidaritat que s'acordin.

IV. L'aportació catalana als mecanismes d'anivellació solidari en cap cas podrà alterar la posició relativa de Catalunya en el rànquing de les Comunitats Autònomes després d'aplicar aquests mecanismes, respectant de forma escrupolosa el principi d'ordinalidad.

V. L'equiparació progressiva de resultats en termes quantitatius de tots els sistemes de finançament vigents en l'Estat.

VI. L'establiment dels adequats mecanismes de coordinació tributària per lluitar contra el frau fiscal, assegurar la màxima eficiència i eficàcia del sistema i simplificar els tràmits de ciutadans i empreses.

2. Informar trimestralment als màxims responsables dels partits representats al Parlament de Catalunya del progrés de la negociació.

3. Adonar al Parlament de Catalunya, en el termini d'un any, els resultats de la negociació perquè aquest pugui prendre les decisions que siguin del cas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH