Descobreixen trets comuns en les proteïnes que desencadenen l'Alzheimer o Parkinson

|

9alzheimer

Una investigació liderada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha descobert trets comuns en les proteïnes neurotóxicas, aquelles que amb l'edat i baix diverses circumstàncies poden acabar generant malalties neurodegeneratives com Alzheimer o Parkinson.

Els resultats de l'estudi, publicat en l'últim nombre de 'PLoS Biology', podrien aportar noves dianes per a la prevenció, el diagnòstic primerenc i el tractament d'aquestes malalties.

Gràcies a un microscopi de força atòmica, els investigadors han pogut estirar i desestructurar una a una les molècules estudiades per analitzar individualment les estructures que formen. Els investigadors han observat que estan implicades en diverses funcions cel·lulars i, encara que posseeixen seqüències molt diferents, comparteixen les fases finals del procés d'agregació i formació de fibres associat a aquestes malalties.

"Hem descobert que les proteïnes neurotóxicas més representatives, abans de començar a associar-se i formar els seus agregats característics, adopten una rica col·lecció d'estructures la formació de les quals s'ha vist associada a toxicitat cel·lular i neurodegeneración", explica l'investigador del CSIC Mariano Carrión, de l'Institut Cajal.

Aquest estudi ha descobert, a més, que un agent terapèutic (denominat QBP1) és capaç de bloquejar la "malignización molecular" de proteïnes neurotóxicas com la causant de la malaltia de Parkinson o un model de prió semblant als quals causen el mal de les vaques boges o el seu equivalent en humans. El potencial curativo de QBP1 s'havia demostrat anteriorment en animals d'experimentació que reproduïen la malaltia d'Huntington.

"Aquest potencial fàrmac polivalent redueix la formació de les estructures estables que nosaltres detectem i que, donada la seva associació al desenvolupament de la malaltia, proposem serien les que dispararien l'inici de la mateixa. El bloqueig mecànic dels motors moleculars, una espècie de gripado molecular, de la maquinària de reciclat de proteïnes de la cèl·lula podria ser un possible mecanisme que iniciés aquestes malalties", afegeix Carrión.

L'estudi, que ha comptat amb la participació i finançament del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Neurodegenerativas, així com amb la participació de l'Institut Madrileny d'Estudis Avançats en Nanociencia, "obre la porta a la comprensió del mecanisme molecular que desencadena la toxicitat de les proteïnes neurotóxicas", explica l'investigador.

Al seu judici, aquests descobriment, "podrien permetre desxifrar la causa primària d'aquestes malalties i representa per tant un avanç decisiu tant en la prevenció i el diagnòstic com en el disseny de fàrmacs més específics i eficients".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH