Només quatre comunitats espanyoles ofereixen atenció integral a les persones transexuals

|

TRANSEXUAL

L'atenció sanitària a la transsexualitat sofreix importants desigualtats territorials al nostre país. Quan des d'institucions internacionals com la World Professional Association Transgender Health recomanen una assistència multidisciplinària, a Espanya tan sols nou de les 17 comunitats autònomes han dissenyat un protocol d'atenció a la transsexualitat i únicament quatre d'elles (Andalusia, Madrid, Catalunya i País Basc) contemplen la cirurgia reconstructiva genital.

La Societat Espanyola d'Endocrinologia va crear en 2010 el Grup d'Identitat i Diferenciació Sexual, un equip multidisciplinari format per endocrinólogos, psicòlegs, psiquiatres, endocrinólogos pediàtrics i cirurgians. El grup acaba de publicar en GACETA SANITÀRIA un ampli estudi que constitueix un mapa sobre la situació actual de l'assistència a la transsexualitat en el sistema sanitari públic del nostre país.

La primera conclusió a la qual arriben aquests investigadors és que resulta molt complicat conèixer la xifra real de persones transexuales a Espanya. Des que Andalusia es convertís en 1999 en la primera comunitat autònoma a incloure totes les cirurgies de reassignació sexual fins a l'actualitat, les nou Unitats d'Identitat de Gènere del nostre país han atès un total de 3.303 casos, la qual cosa equival a un de cada 10.000 habitants.

No obstant això, les dades d'aquest estudi revelen que hi ha un ampli territori nacional que no ofereix cobertura alguna al col·lectiu transexual, la qual cosa obliga a molts d'ells a buscar sortida en la sanitat privada o en altres comunitats autònomes. És el cas d'Andalusia, que encapçala la llista de casos amb un total d'1.117 sol·licituds.

Li van seguir Madrid i Catalunya, que des de la seva obertura i després d'incorporar la cirurgia genitoplástica en 2007 i 2008 respectivament, han atès 656 i 730 casos. La quarta comunitat a oferir una atenció integral a la transsexualitat, el País Basc, ha rebut 73 sol·licituds des de 2008. D'altra banda, destaquen les dades de les Illes Canàries, que amb 350 casos atesos, presenta una prevalença molt superior a la de les altres quatre comunitats autònomes que compten amb Unitats d'Identitat de Gènere però que no contemplen la cirurgia genitoplástica (Aragó, Astúries, Navarra i Comunitat Valenciana).

La proporció de transexuals home-dona pràcticament doblega la de transexuales dona-home en la majoria d'unitats. De les 3.303 sol·licituds registrades, 864 han conclòs el tractament integral amb cirurgia de reassignació sexual. Els autors conclouen que l'equitat en l'atenció a aquestes persones no es compleix en totes les regions espanyoles, especialment per la manca d'intervencions genitoplásticas. Recomanen, per tant, un major equilibri territorial que faciliti l'accés de cada cas a les unitats més properes al seu entorn geogràfic i que s'incorpori, almenys progressivament, l'atenció integral quirúrgica.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH