Cimera de partits per decidir sobre el Pacte Fiscal

|

Mes assegut en el Parlament amb la resta de parlamentaris

El president de la Generalitat, Artur Mas, es reuneix aquest dimecres amb els líders polítics catalans amb l'objectiu de recaptar el seu suport per presentar el pacte fiscal al Govern central en els propers mesos.

El principal objectiu d'aquest cim és el tempteig entre tots els grups polítics catalans amb representació parlamentària en el qual tots exposaran els seus arguments, sentiran els de els seus rivals per decidir sobre la proposta del govern d'Artur Mes sobre el pacte fiscal català.

El president català, a qui acompanyaran el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el portaveu de l'Executiu, Francesc Homs, va al cim amb la lliçó ben apresa: exposarà els arguments del Govern sense variar un àpex les seves demandes, sabent que els dos principals partits de l'oposició, PSC i PP, no li acceptaran mai alguns dels seus postulats. Els punts pels quals aposta han estat aprovats ja per CiU, ICV i ERC en la comissió parlamentària creada per estudiar el pacte fiscal, però els restants partits li van donar l'esquena.

El president de la Generalitat, demanarà el suport de totes les formacions a les seves tesis que Catalunya surti del règim comú de finançament, és a dir, que abandoni la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca), que tingui una Agència Tributària pròpia per recaptar i gestionar tots els impostos en aquesta comunitat, que s'estableixi un contingent que la Generalitat ha de pagar a l'Estat i que es limiti la solidaritat.

La majoria d'aquests punts són rebutjats per socialistes i populars, que reclamen que Catalunya no surti de la Lofca, que l'Agència Tributària Catalana sigui un consorci gestionat a mig fer pel Govern central i l'autonòmic i que, per tant, rebutgen el contingent. Segons el portaveu del Govern català, aquest es recolza en diversos documents, especialment en un informe de la Carec que recolza el pacte i en l'última actualització de les balances fiscals.

El que pretén el PP és que el cim serveixi perquè el ple parlamentari del mes de juliol, on s'abordarà el tema, no es converteixi en un "xoc de trens". Per a la portaveu d'ERC, Anna Simó, no obstant això, els independentistes van al cim per parlar "del concert econòmic, de la caixa i de la clau de la caixa. Existeix el risc que el cim tingui un mer efecte placebo, però ERC assistirà amb la seva millor disposició perquè CiU es posicioni i digui fins a on vol arribar, amb qui el vol fer i de quina manera ho vol dur a terme".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH