Hi haurà un altre ple del CGPJ per exigir a Carlos Dívar que doni explicacions públiques de les seves despeses

|

CARLOS DIVAR

El Ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) discutirà dijous que ve la proposta de quatre vocals que exigeixen la compareixença pública del seu president, Carlos Dívar, perquè d'explicacions de les despeses relacionades amb una vintena de viatges que va realitzar a Marbella (Màlaga) i que li han valgut una investigació per part de la Fiscalia que ha estat finalment arxivada.

La compareixença és exigida d'una banda per José Manuel Gómez Benítez, que és el vocal que va denunciar els fets davant la Fiscalia general i ha presentat un escrit justificant la seva decisió. A ell s'uneixen els vocals del sector "progressista" Margarita Robles, Félix Azón i Inmaculada Montalbán, que exigeixen aquesta compareixença en un altre document diferent "a l'efecte de que l'ombra del dubte sobre la utilització de fons públics no s'estengui a tots els integrants del CGPJ".

D'altra banda, fonts del Consell que un altre grup de vocals, entre ells Manuel Almenar i Mariano Collado, designats a proposta del PP, han elaborat un tercer escrit en el qual propugnen igualment un pla de transparència per a l'òrgan del govern dels jutges, si ben no veuen necessàries les citades explicacions per Dívar.

En aquest document es proposa que el CGPJ reconegui el dany causat per aquesta polèmica i se sol·licitaria la derogació de l'actual normativa de justificació de despeses -que data de 1996-, així com l'engegada d'una política viatges més transparent que passaria, per exemple, per fer visibles les agendes dels vocals.

Amb aquesta crítica a les normes de 1996 no estarien d'acord Robles, Azón i Montalbán, els qui en el seu escrit assenyalen que no pot acceptar-se que hagi estat aquesta regulació la que ha permès els fets, "doncs aquest marc no justifica, en cap cas, la confusió entre el públic i el privat, ni exclou la transparència exigible a tot el que exerceix funcions públiques".

Els vocals progressistes consideren que en el Ple extraordinari del passat dijous "ni es va prendre acord algun, ni es van donar explicacions suficients, ni es va assumir cap tipus de responsabilitat".

Consideren que tot això "ha determinat que s'estengui una opinió generalitzada de falta de transparència i d'utilització poc responsable dels fons públics per tots els membres del CGPJ. "A això ha contribuït igualment la falta d'assumpció de responsabilitats per qui en l'acompliment de les seves actuacions públiques no ha respost sempre als principis d'austeritat i de transparència", afegeixen.

Aquest grup de vocals lamenten el "perjudici" que hagi pogut produir-se a tots aquells que integren el Poder Judicial i, a més de la compareixença de Dívar, demanaran que el Ple acordi donar publicitat a totes les despeses globals realitzats en el si del CGPJ des de l'inici del mandat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH