Brussel·les demanarà aquest dimecres a Rajoy els ajustos del seu govern pel 2013

|

RAJOY UE

La Comissió Europea demanarà dimecres que ve 30 de maig al Govern que detalli els ajustos que té previst realitzar en 2013, tant en l'administració central com en les comunitats autònomes, per complir l'objectiu de rebaixar el dèficit al 3% del PIB, segons han explicat fonts europees.

L'Executiu comunitari també podria sol·licitar noves mesures per 2012 si constata que els plans d'ajust aprovats per les regions no són suficients per compensar el nou desviament del 0,4% detectat en el dèficit, que situa la xifra final de 2011 en el 8,9%. Experts de l'oficina estadística Eurostat van visitar Madrid la setmana passada per demanar explicacions sobre aquest nou desviament.

Brussel·les presenta el 30 de maig les seves recomanacions de política econòmica de cara al proper any per a tots els Estats membres, així com les seves propostes per als països que estan en una situació de dèficit excessiu, com Espanya. També publicarà els informes sobre els països en els quals va detectar desequilibris econòmics excessius que podrien originar noves crisis, entre els quals també està Espanya. Fins a aquest dia no s'adoptaran formalment les propostes, que estan subjectes a canvis.

Les recomanacions s'aprovaran formalment en el cim de líders europeus del 28 i 29 de juny.


Segons la Comissió, Espanya només aconseguirà reduir el seu dèficit fins al 6,4% del PIB aquest any i fins al 6,3% en 2013. Aquestes previsions queden molt lluny dels objectius del 5,3% i 3%, respectivament, pactats amb la UE. Els càlculs de la Comissió no tenien en compte els plans d'ajust regionals aprovats en el consell de política fiscal i financera del 17 de maig, però partien de la xifra del 8,5%.

Amb els ajustos regionals, la meta de 2012 estaria més prop de complir-se. Però al marge del seu compromís d'aconseguir el 3% l'any que ve, el Govern no ha comunicat encara a la Comissió les mesures concretes per aconseguir-ho, ni tan sols els detalls de la pujada de l'IVA para 2013 anunciada pel ministre d'Economia, Luis de Guindos, segons les fonts consultades. L'Executiu comunitari espera que Espanya "substanciï els detalls" i "recolzi amb dades" com arribarà al 3%.

La falta de concreció dels plans pressupostaris de 2013 allunya la possibilitat que l'Executiu comunitari doni un any més a Espanya (fins a 2014) per corregir el seu dèficit excessiu. El Pacte d'Estabilitat només permet aquesta opció quan Brussel·les considera que un país ha adoptat mesures eficaces per aconseguir els seus objectius però encara així no ho aconseguirà a causa de l'empitjorament de la situació econòmica.

L'Executiu comunitari s'ha mostrat "obert" en les últimes setmanes a aplicar el Pacte de manera que no asfixiï el creixement però "no pot signar un xec en blanc", segons les fonts consultades.

Si Brussel·les constata que Espanya no ha pres mesures eficaces per complir el dèficit podria reactivar el procediment sancionador i apropar-se a la fase de multes (de fins al 0,2% del PIB, 2.000 milions d'euros en el cas d'Espanya). Encara que també és possible que la Comissió llanci un ultimàtum abans d'avançar amb les sancions.

En matèria de reformes, les recomanacions de Brussel·les seguiran la línia de les quals ha vingut repetint en les últimes setmanes el vicepresident de la Comissió i responsable d'Assumptes Econòmics, Olli Rehn. En primer lloc, que s'acceleri i culmini al més aviat possible la reforma i recapitalización del sector bancari espanyol, un dels problemes que més preocupa a Brussel·les.

L'Executiu comunitari també vol que el Govern de Mariano Rajoy apliqui de forma estricta la llei d'estabilitat pressupostària "per frenar la despesa excessiva dels governs regionals".

La Comissió ha d'avaluar a més si la reforma de les pensions realitzada per l'anterior Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero i la reforma laboral de Rajoy són suficients per garantir la sostenibilitat de les finances públiques a llarg termini i per reduir l'elevada taxa d'atur, respectivament, o si demana més mesures.

L'any passat, la recomanació més polèmica que Brussel·les va dirigir a Espanya va ser que reduís les cotitzacions socials i compensés la pèrdua d'ingressos amb una pujada de l'IVA i els impostos especials. L'objectiu d'aquesta mesura és abaratir els costos laborals i fomentar així la creació d'ocupació. El Govern de Zapatero va rebutjar aquesta idea i va aconseguir el suport dels seus socis europeus però De Guindos ja ha anunciat que seguirà els consells de Brussel·les als pressupostos de 2013.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH