Bulería dedicada a Rodrigo Rato: Bankia, pulmons i brànquies

|

BANKIA ESTONA 2

Catalunyapress- Els autors d'aquesta bulería dedicada a Rodrigo Estona la van fer animats pels recents esdeveniments entorn de Bankia, a qui el govern està injectant milers de milions d'euros.

És una obra de reinvindicació davant el desproposit que suposa que mentre això succeeix segons les seves pròpies paraules "la població espanyola s'enfonsa en la misèria, hem volgut sumar-nos a les nombroses crítiques contra aquest.

Bankia desborda tots els càlculs del Govern en necessitar 23.500 milions

No han estat 9.000 milions, com va avançar el dimecres el ministre d'Economia, De Guindos; ni 15.000 com apuntaven els pitjors pronòstics. Després de dies d'estimacions oficioses sobre quants diners faria falta per rescatar a Bankia de l'abisme, la realitat va revelar ahir que totes les xifres s'han quedat curtes. BFA-Bankia necessitarà més ajudes públiques per valor de 19.000 milions per sanejar i recapitalizar el grup.

A aquesta quantitat cal afegir-li els 4.465 milions de la conversió de les participacions preferents del FROB 1, que va implicar la nacionalització del Banc Financer i d'Estalvis (BFA), amb el que el suport total de l'Estat al banc que presideix Goirigolzarri serà de 23.500 milions, en nombres rodons, la qual cosa ho converteix en el rescat més elevat en la història de la banca espanyola, amb una quantitat equivalent a tres vegades el pressupost del Ministeri de l'Interior, que duplica la retallada que s'ha hagut d'aplicar a les dotacions d'educació i sanitat en l'últim paquet de mesures d'ajust i que suposa quatre vegades la despesa anual en investigació.

Dimissió en bloc del consell

Després d'un consell que va acabar amb una dimissió en bloc, l'entitat que presideix Goirigolzarri va comunicar a la CNMV el seu pla per sanejar i recapitalizar el grup, que consisteix a sol·licitar al FROB que subscrigui una ampliació de capital per 19.000 milions, amb data límit al juny. A continuació, Bankia farà una ampliació de capital, que haurà de tenir ultimada a l'octubre i rondarà els 12.000 milions d'euros, amb dret de subscripció preferent per als accionistes existents i assegurada íntegrament per BFA. Aquesta recapitalización «permetrà al banc afrontar una nova etapa de desenvolupament del negoci i avançar en la consolidació d'una gran franquícia», va dir Goirigolzarri.

Però això no va ser tot. Llocs a dir la veritat, l'entitat també va revelar les pèrdues registrades en el 2011, que van ascendir fins als 2.979 milions d'euros enfront del benefici de 309 milions que va arribar a declarar en els seus comptes sense auditar.

Goirigolzarri dóna la cara per Rato

En ser preguntat per com valorava la gestió realitzada per Rato al capdavant de Bankia, el seu substitut Goirigolzarri ha assegurat que es va fer càrrec de les regnes de grup "en un entorn regulatori tremendament convuls, amb una situació macroeconòmica molt desafiadora i amb la dificultat d'haver d'integrar set caixes d'estalvis i treure endavant la sortida a Borsa".

Encara que el nou primer executiu de Bankia ha assegurat que té per norma "no parlar mai de persones ni de competidors", sí que ha volgut defensar a Estona, "perquè va assumir el càrrec de president de Bankia en un moment molt complex i amb un objectiu tremendament demandant".

Preguntat per la possibilitat que s'obri una investigació sobre el paper jugat per l'anterior equipo gestor en la caiguda de Bankia, Goirigolzarri ha assegurat que "cal ser extraordinàriament prudent en els judici" i que ell no ha estat contractat "per depurar responsabilitats".

Goirigolzarri també s'ha referit al consell d'administració de Bankia, que ahir va presentar en bloc la seva dimissió. "Quan ahir van presentar la seva renúncia, vaig demanar que constés en acta, el meu agraïment exprés", ha apuntat el directiu en roda de premsa. "He sentit una gran ajuda del consell sortint i s'han relacionat amb mi amb una gran responsabilitat".

Encara que l'anterior consell de Bankia comptava amb un nivell de professionalitat més elevat que l'habitual en l'àmbit de les caixes d'estalvis, encara tenia a diversos consellers molt lligats amb la política. Goirigolzarri, a més de reduir el nombre de consellers de 18 a 10, s'ha envoltat ara d'un grup de persones d'un perfil marcadament professional, amb diversos professionals de reconegut prestigi, tant de l'àmbit empresarial com de l'acadèmic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH