Esperança uneix els bascos

Redacció Catalunyapress

ROBERT PASTOR

La presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, ha tornat a unir els bascos de tots colors com només aconsegueix fer la defensa del seu concert econòmic. La petició que sigui suspesa i es jugui a porta tancada la final de la copa del rei entre Athletic i Barça, per evitar o si es xiula l'himne espanyol i la presència de l'hereu de la Corona a l'estado Vicente Calderón, no només l'ha mantinguda, sinó que l'ha ratificada, argumentant el dret a la llibertat d'expressió.

No han estat només els abertzales (en sentit estricte, nacionalistes tots) els qui han blasmat aquestes declaracions. El president Patxi López li havia demanat per escrit que rectifiqués. I el president del Partit Popular a la comunitat, Antonio Basagoiti, li va replicar que es podia haver queixat també de les banderes "con el pollo" en la final de Bucarest entre els Alètics, de Madrid i de Bilbao.

Explicava l'altra nit un participant en la tertúlia nocturna d'esports d'una cadena de ràdio catalana que Basagoiti, nascut accidentalment a Madrid pel treball del seu pare, destacat banquer, hi va tornar a la capital del regne a estudiar amb set anys, i a l'escola li deien "el vasco" i "el etarra". Afegia el comentarista que el polític no acostuma a explicar, i potser no explicarà mai, que a la sortida d'un partit que jugava l'equip de la capital biscaïna al Bernabeu, va ser agredit pels "ultra sur", i des d'aleshores és un antimadridista visceral.

No és l'únic company de partit que es va distingir per la defensa del fet basc a través del futbol i del debat polític. El regidor del PP a l'ajuntament de Sant Sebastià, Gregorio Ordóñez, abans de ser assassinat per ETA, va blasmar públicament per tots els mitjans al seu abast per una càrrega desproporcionada de la policia nacional contra els seguidors de la Reial Societat en una final del mateix torneig, també al Bernabeu. I més, en una entrevista a Radio Nacional de España, en les antologies de les fonoteques basques, va acabar afirmant: "els que els espanyols no ens enteneu, els bascos".

A la presidenta de l'autonomia madrilenya i opositora li surt l'entranya radical nacionalista espanyola a la mínima oportunitat que se li presenta. I ja se sap que l'esport, i especialment el futbol, és el nucli dur de les expressions polítiques de nacions (amb, i potser encara mes sense estat), territoris i ciutats. Alguns recordaran encara la trobada amb els jugadors del Getafe poc abans d'una jornada, on els hi va dir: "a ver si le dais caña al Barça".

Semblaria que "doña Esperanza" vulgui fer d'agent provocador d'una jornada de violència a la capital de l'Estat, arran d'un partit de futbol on, per una vegada, no s'albiren enfrontament entre les afeccions dels contendents, sinó de radicals de la ciutat amfitriona a l'una i l'altra. La mort del seguidor de la Reial Societat Zabaleta, apunyalat per un radical del Atlètic de Madrid, deuria convidar més a la prudència. La manifestació convocada per Falange i autoritzada, quatre hores abans, per lluny que sigui dintre de la mateixa ciutat, tampoc no convida a l'optimisme. I l'anomenada Comissió antiviolència, del Consell superior d'esports, encara més inactiva que mai.

Diversos comentaristes han explicat, plens de raó, que la senyora Aguirre el que fa es esbandir la tinta del calamar, per intentar amagar la falsificació del dèficit de la seva comunitat autònoma, que ha resultat ser el doble del declarat, i la responsabilitat última en la ruïna de Cajamadrid-Bankia. Tot i que difícilment aconseguirà evitar que les justes desqualificacions es repeteixin, i creixin, més d'hora que tard, sobretot si s'acaben "tocant" les inversions d'accionistes i els dipòsits de clients de l'entitat financera.

Això, evidentment, també. Fins i tot hi ha via algun enquestat madrileny que s'afegiria a la xiulada d'aquest divendres al Calderón, no contra el príncep, sinó contra la presidenta. Però igualment a "la Espe" com li diuen els conciutadans "castizos" li surt la vena ultradretana espanyola com respira.


Robert Pastor
Periodista

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH