Seguiment de més del 55% de la vaga d'Educació

|

9vaga-educacion

Els trens de Ferrocarril no es paren a la Universitat Autonoma per la vaga d'Educació . Milers de professors de tota Espanya participen aquest dimarts en la primera vaga d'ensenyament que afectarà a tots els nivells educatius, des de guarderia fins a universitats, instituts, col·legis i fins i tot escoles d'idiomes i que busca frenar la retallada de 3.000 milions d'euros aprovat la setmana passada pel Govern de Mariano Rajoy.

L'atur compta amb el suport dels principals sindicats de l'educació (FETE-UGT, FE-CCOO, ANPE, CSIF i STES) que han demanat al milió d'empleats d'aquest sector, majoritàriament docents, que secundin la mobilització. La protesta la subscriuen també la confederació de pares (CEAPA) i plataformes d'estudiants, que ja han anunciat que participaran en les mobilitzacions convocades en la majoria de ciutats del país.

Tres afectats per les retallades i tres punts de vista que coincideixen en el seu rebuig

Per al president de CEAPA "és clar que si s'augmenta el nombre d'hores lectives i el ràtio d'alumnes per aula, el sistema educatiu es va a ressentir. Això sí, ho notaran molt més els pares amb fills amb dificultats i que necessitin un tracte més individualitzat. Va a ser impossible que se'ls pugui prestar l'atenció que requereixen. També és crucial el tema de les taxes universitàries. Molts joves de famílies humils no podran estudiar una carrera. Passem a una educació per a gent amb possibilitats".

En paraules de Tohil Delgado, secretari general del Sindicat d'Estudiants "no caldrà esperar molt, el proper curs milers de joves no podran permetre's començar la universitat i un altre grup molt important haurà de deixar la carrera perquè no podrà pagar les taxes, que han pujat un 60% en primera matrícula. A més, serà més difícil accedir a una beca perquè s'ha anunciat una retallada de 166 milions d'euros en aquesta partida. És clar, es va acabar la universitat per a la gent humil".

Segons Nicolás Fernández Guisat, president nacional d'ANPE "l'augment de l'horari lectiu suposarà la no renovació del lloc de treball d'un bon nombre de professors interins. A més, la desaparició de molts PCPIs, el retard en la implantació dels cicles formatius de FP i la desaparició de modalitats de Batxillerat obligarà a un ajust extra de personal i derivarà en la massificació de les classes. També desapareixerà pràcticament l'oferta d'ocupació pública. Per fer-vos una idea, si l'any 2011 la taxa de reposició d'efectius es va fixar només en un 30%, aquest any el Ministeri d'Educació la va rebaixar al 10% i va animar a les CC AA a no convocar oposicions".

Seguiment de més del 55% de la Vaga

Segons les últimes dades recollides per CCOO en la vaga general de l'educació es pot confirmar que la vaga està tenint un important seguiment global de més del 55%.

Aquesta és la primera vegada que tots els àmbits de l'educació de totes les comunitats autònomes convoquen una vaga com a acte de protesta als múltiples atacs que estan patint els serveis educatius públics. La gran majoria de centres han plantejat aquest 22 de maig com jornada de lluita amb vaga dels professionals, però que compten amb el suport de les famílies, i que està tenint diversitat d'activitats com els tancaments en els centres que van començar ahir a la nit i que es prolongaran tota la jornada amb manifestacions parts. Cal recordar que la manifestació central tindrà lloc a les 12.30 a la Plaça Universitat de Barcelona.

Des de CCOO han volgut denunciar els abusius serveis mínims dictats per la Conselleria i que són superiors en un 50% als de la vaga general del passat 29 de març. CCOO ha presentat recurs contra aquesta ordre de serveis mínims imposats unilateralment per l'administració catalana. Cal destacar també que molts centres es troben avui de colònies que havien estat planificades des de fa mesos.

També és molt destacable que Fapac i Fapaes han fet una crida a les AMPA i les famílies a donar suport a aquesta vaga per mostrar el rebuig de la comunitat educativa a les retallades massius que pateix l'educació pública al nostre país. El suport a aquesta convocatòria per part de Fapac i Fapaes ha estat molt clar, explícit i inequívoc.

El suport dels professionals de l'educació a aquesta convocatòria de vaga va dirigida al manteniment i la millora de la qualitat del sistema educatiu, unes reivindicacions que van més enllà de les qüestions purament laborals o econòmiques. I cal destacar també el suport dels estudiants de secundària i les universitats que veuen com la massificació de les aules, la no cobertura de les substitucions, la brutal pujada de taxes i la disminució de l'oferta educativa posen en perill la qualitat de l'educació i l'accés a la formació postobligatòria com la FP o la universitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH