Plataforma Ciutadana Per una Justícia de Tots i els secretaris judicials demanen a Dívar que dimiteixi

|

CARLOS DIVAR

La Plataforma Ciutadana Per una Justícia de Tots ha reclamat al president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, que presenti la seva dimissió i que comparegui en les Corts Generals per explicar els seus viatges a Marbella (Màlaga).

La citada plataforma, que recalca que malgrat l'arxiu de la causa per part de la Fiscalia General de l'Estat està provat que aquests viatges "es van carregar al pressupost que paguem tots", considera que la dimissió "és l'única sortida raonable" que li queda a Dívar en aquesta situació i veu falta de "responsabilitat" en no fer-ho.

Així mateix, veu "urgent" la compareixença en les Corts Generals del President del CGPJ i el Tribunal Suprem "per donar les oportunes explicacions als representants dels ciutadans" i recalca que el fet que Dívar continuï en el càrrec "no fa sinó accelerar la necessitat d'abordar democratització pendent del poder judicial en l'estat espanyol".

"Resulta intolerable per a la ciutadania que el màxim representant d'un dels tres poders de l'estat escometi aquest tipus d'actes en plena situació de crisi econòmica, de retallades per a la ciutadania", ha recordat, que a més afecten "singularment" a l'administració de justícia.

Falta de transparència del CGPJ

En un comunicat, la Plataforma Ciutadana Per una Justícia de Tots veu necessari igualment adoptar "mesures immediates tendents a acabar amb la tradicional falta de transparència" del CGPJ, entre les quals cita la publicació de "tots" els comptes de l'òrgan des de 2008 fins a l'actualitat "i amb el nivell de detall necessari perquè es buidin els dubtes i sospites de balafiament i dilapidació que pesen sobre la institució".

"La nostra societat necessita obrir un debat i amb tota la informació i criteris possibles sobre la conveniència de mantenir al Consell General de Poder Judicial com el que avui és", conclou la plataforma.

Secretaris judicials veuen "èticament reprovable" l'actuació de Dívar

El Sindicat de Secretaris Judicials considera "èticament reprovable" l'actuació del president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, pels seus viatges a Marbella (Màlaga), i li han demanat que presenti la seva dimissió "com mostra de respecte a la ciutadania "sense esperar al Ple extraordinari convocat per l'òrgan de govern dels jutges per al pròxim dijous.

En un comunicat, el Sindicat de Secretaris Judicials han recordat la "lamentable imatge" que genera aquest tipus d'actuacions, independentment que sigui qualificat com a delicte - la Fiscalia ha arxivat el cas -, i ha reclamat una "profunda reflexió" sobre el funcionament del CGPJ com "cúspide d'un dels tres poders de l'Estat".

En aquest sentit, el sindicat ha carregat contra la falta de transparència i control públic d'un òrgan de control dels jutges "que rebutja plans per moderar despeses i exclou del control econòmic per al via de declarar tot el que fa com a activitat oficial".

"Un Consell General que contínuament genera el dubte sobre si actua en el legítim exercici de les seves competències o les sobrepassa, o que decideix que les sancions que ells mateixos imposen al seu personal siguin secretes llevat que el mateix òrgan decideixi el contrari no és compatible amb la sobirania popular que, en aquest com en els altres poders, declara la Constitució ", ha postil · lat.

Sobretot, ha recordat el sindicat, a l'agreujar la situació quan per governar aquest òrgan "fan falta més vocals que ministres per governar el país que la seva retallada pressupostària no és comparable amb el dels Ministeris que afecten la vida quotidiana de tota la ciutadania" .

Davant d'aquesta situació, els secretaris judicials han apostat per establir mecanismes addicionals de participació ciutadana, tant directa com a través del Parlament, en el "necessari control democràtic" del Consell General del Poder Judicial. "La ciutadania ha de sentir-se partícip de tots i cada un dels poders de l'

Estat, partícip en la seva sobirania i partícip en el seu control sobre els mateixos. En un Estat democràtic cap dels tres poders ha d'estar exempt o més lliure de control ciutadà que els altres dos ", ha postil · lat.

Igualment, el sindicat ha advocat per la "despolitització" de l'òrgan de control dels jutges i ha rebutjat el sistema d'elecció dels jutges. "Opcions com la de permetre que siguin només els membres del poder judicial els que decideixin qui siguin els vocals del Consell, lluny d'aprofundir en aquest control democràtic i en la transparència que hauria de regir la seva actuació sostrauria definitivament aquest Poder del control ciutadà per la via de presentar una presumpta despolitització de l'òrgan com a garant d'un funcionament tècnic que ni és realista ni permetria satisfer les necessitats de la ciutadania respecte del poder judicial ", ha finalitzat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH