30 persones detingudes per frau a la Seguretat Social i al Servei Públic d'Ocupació

|

Policia Nacional en un registre domiciliari

Agents de la Policia Nacional han destapat a Mataró (Barcelona) un frau a la Seguretat Social i al Servei Públic d'Ocupació Estatal per més de 800.000 euros.

Han estat detingudes 30 persones pels presumptes delictes de falsedat documental, estafa al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SPEE), contra la Seguretat Social, falsedat de document públic i afavoriment de la Immigració il·legal. Creaven empreses fictícies a nom de persones insolvents a les quals prometien de 2.000 a 3.000? que en la majoria dels casos no arribaven a pagar. Van contractar a 685 supòsits treballadors, les quotes dels quals d'afiliació no eren abonades, que lliuraven el 50% dels subsidis per desocupació obtinguts fraudulentament.

Les investigacions es van iniciar quan es va conèixer l'existència d'un grup organitzat, compost per individus d'origen marroquí, que havia creat a Mataró una sèrie d'empreses sense activitat a nom de persones insolvents. Per utilitzar la seva identitat, als "testaferros" se'ls prometia una compensació de fins a 3.000 euros que normalment mai arribaven a rebre. La finalitat real d'aquestes empreses era registrar continus moviments d'altes i baixes de treballadors, sense correspondre's amb una activitat real i sense abonar les corresponents quotes a la Seguretat Social.

Rotació de treballadors entre sis empreses

Després de les oportunes comprovacions, els investigadors van determinar que un total de 6 societats constituïdes pel grup presentaven successives altes i baixes de treballadors, fins a un total de 685. D'ells 175 van ser rotando per les diferents empreses amb la finalitat d'estar el major temps possible daus d'alta, per posteriorment sol·licitar prestacions per subsidi de desocupació del Servei Públic d'Ocupació i de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, obtenir per primera vegada el permís de residència o tramitar la seva renovació. Una vegada reconeguda la prestació, els beneficiaris havien de lliurar cada mes la meitat del rebut a l'organització. El total de la quantitat defraudada entre les empreses esmentades i els treballadors que havien arribat a percebre subsidis supera els 800.000 euros.

L'organització criminal ara desarticulada estava perfectament organitzada, el seu funcionament era jerarquitzat i comptaven amb amplis coneixements dels tràmits i requisits legals necessaris. El principal responsable era un ciutadà marroquí, recolzat per tres homes de la seva mateixa nacionalitat que es repartien les diferents funcions. Així, uns s'encarregaven de la captació de persones per posar al seu nom les empreses, uns altres de reclutar potencials treballadors que es prestessin al frau i uns altres a facilitar els corresponents documents falsificats per dur a terme els diferents tràmits administratius.

Hi ha 30 detinguts, considerats presumptes responsables de delictes de frau a la Seguretat Social i a la Hisenda Pública, falsedat documental, estafa i afavoriment de la immigració il·legal. L'operaciónha estat desenvolupada per agents del Grup Operatiu d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria de Mataró (Barcelona).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH