Ha creuat la Generalitat una línia vermella en l'Agència Catalana de Notícies?

|

JOSEP MARIA CLAVEGUERA

Purificació Outeiral. - Sota el títol "Discriminació de gènere en l'Agència Catalana de Notícies (ACN)" ha arribat a la redacció de  Catalunyapress una nota de premsa en la que es denuncia davant l'opinió pública, el cas d'una treballadora embarassada de sis mesos, que ha estat acomiadada, sense que es fes per part de la direcció, cap valoració de la situació de desprotecció en què se la hi deixava en acomiadar-la d'aquesta empresa pública.

Segons s'indica en aquesta nota de premsa del Comitè d'empresa de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) "el passat 30 d'abril la direcció de l'ACN va decidir no renovar el contracte d'una treballadora, al·legant davant els representants dels treballadors que no li allargava el contracte perquè estava embarassada de més de sis mesos, i el futur incert de l'empresa no deixava marge de maniobra ".

Pel que sembla aquesta empleada finalitzava un contracte de sis mesos, "després d'encadenar durant dos anys diferents contractes temporals" el que justificada en opinió dels gestors de l'empresa "que el fet de finalitzar el contracte era totalment legítim i considerava que la treballadora ja coneixia la seva situació contractual abans de quedar-se embarassada".

Encara que sembla que no tot és tan clar com ho exposen des de la direcció perquè també cal tenir en compte una mica la història laboral de la mateixa i que el comitè d'empresa d'ACN també relata així "no obstant això, la seva relació laboral amb l'ACN no havia començat feia només dos anys. Durant dos anys més, l'ACN ja havia disposat de la treballadora a través d'un contracte il·legal de falsa autònoma, un tipus de relació que amb anteriors adreces de l'ACN va estar afectant també a altres treballadors de la casa, i que es va modificar per pressió del Comitè d'empresa. Amb aquest historial contractual, la redactora era moralment, ara mateix, una treballadora indefinida ".

No obstant aquests antecedents, segons afirma el Comitè d'empresa d'ACN "l'empresa sempre ha negat que es tracti d'un acomiadament i ha defensat que és una legítima decisió que respon a la finalització d'un contracte temporal".

Malgrat tot des del Comitè d'empresa no es van rendir i van posar sobre la taula de la direcció diferents propostes per poder allargar-li el contracte a aquesta treballadora i facilitar-li així, "la prestació de la seguretat social per a la seva futura baixa de maternitat" amb la finalitat de "protegir els drets adquirits d'una dona embarassada i fer tot el possible per no creuar la línia vermella que suposa portar fins a l'obsessió la política d'austeritat ".

A més s'afegeix en el comunicat que fins ara "El Comitè d'empresa no s'ha pronunciat en els últims mesos sobre no renovacions de contractes temporals de treballadors, encara que apreciava i valorava el treball que complien en la seva activitat professional, perquè l'empresa disposava dels mecanismes legals per finalitzar-los, amb una llei laboral que li dóna màniga ampla. "

I segueixen dient "ara bé, des del comitè, es considera que en una conjuntura de restriccions és on un país i una empresa pública han de demostrar el perfil de societat que es vol construir. Per això, es considera que el cas d'aquesta companya embarassada té una naturalesa totalment diferent i respon a una frontera que no es pot creuar mai si ens volem sentir orgullosos de viure en un determinat país i de treballar en una determinada empresa. Ens podem preguntar si val la pena fer tots aquests sacrificis per superar la crisi, si en l'horitzó ens hem de trobar una societat que abandoni els mínims drets aconseguits després d'anys de reivindicacions socials ".

Per tot això des del comitè d'empresa de l'ACN han volgut mostrar el rebuig a una mesura com aquesta "que no fa més que desproteger una treballadora en un moment d'indefensió laboral ".

Si des del Govern de la Generalitat es parla contínuament que les línies vermelles que no està disposat a creuar l'executiu català tenen a veure amb el manteniment del sistema de Benestar Social. Catalunyapress es pregunta davant aquesta situació comentada pel Comitè d'empresa d'ACN, en aquest cas haurà creuat la Generalitat una d'aquestes anomenades línies vermelles?.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH