La morositat aconsegueix al març el nivell més alt dels últims 18 anys

|

9morosidad

La morositat dels crèdits concedits per bancs, caixes, cooperatives i establiments financers de crèdit a particulars i empreses va aconseguir al març el 8,36% i es manté així en els nivells més alts registrats en els últims 18 anys, segons les últimes dades del Banc d'Espanya.

Això suposa un augment respecte al nivell de febrer (8,15%), en què va superar per primera vegada la cota del 8% des de 1994, i suposa un increment de 2,2 punts percentuals si es compara amb el tercer mes de 2011, quan la taxa d'impagament superava el 6,1%. La morositat va engreixar en més de 55.800 milions d'euros en l'últim any.

Els crèdits morosos totals del sector financer van aconseguir al març els 147.968 milions d'euros, gairebé 48.000 milions d'euros per sobre de la barrera psicològica dels 100.000 milions que va polvoritzar al maig de 2010.
Els crèdits totals concedits per les entitats al març van aconseguir 1,768 bilions d'euros, xifra que llança un tímid descens del 0,2% en taxa mensual i una caiguda del 3,05% respecte als últims dotze mesos.

En conjunt, les entitats financeres van destinar fins a març 83.387 milions d'euros a provisions per afrontar l'escalada de la morositat, la qual cosa suposa pràcticament el mateix import (+0,11%) que van dedicar el mes precedent, però representa un increment del 17,8% en taxa interanual.

Les últimes reformes financeres aprovades pel Govern estableixen l'obligatorietat d'incrementar les provisions per afrontar eventuals pèrdues en els riscos vinculats al 'maó' per un total de 82.000 milions d'euros, dels quals 52.000 milions es dedicaran a cobrir actius tòxics, i la resta, a sans.

Tant banquers com a analistes financers coincideixen que els propers mesos seguiran sent difícils i en què la morositat del sistema financer podria arribar a superar la cota del 9% en el present exercici si el crèdit manté la tendència a la baixa que descriu fins ara.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH