Totes les comunitats s'han compromès a un ajust de 18.349 milions d'euros

|

Cristobal Montoro presentant els pressupostos

El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, s'ha mostrat "satisfet" per l'aprovació del pla de reequilibri català en el si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), encara que ha assenyalat que comptava amb que fos així, ja que a la reunió s'acudia amb l'esperit d'oficialitzar l'acord al que s'havia arribat. El conseller ha destacat que en la reunió no s'ha parlat dels hispabonos, encara que ha reiterat que sempre els han considerat "necessaris" i que ja fa nou mesos que ho ve sol·licitant.

Les comunitats autònomes s'han compromès a realitzar un ajust de 18.349 milions d'euros l'any 2012 per reduir el seu dèficit a l'1,5% pactat amb Brussel·les, tal com ha anunciat el secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta.

En la roda de premsa posterior al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), Beteta ha concretat que 13.071 milions de total procediran de la reducció de despeses, mentre que 5.278 milions de l'augment d'ingressos a través de mesures fiscals.

D'aquesta forma, les CC.AA. s'han recolzat més en la reducció de la despesa que en l'augment dels ingressos amb mesures que, segons Beteta, s'han centrat molt en la reforma sanitària i educativa del Govern (uns 2.500 milions tenint en compte que l'exercici ja està avançat).

Encara així, les comunitats també han fet ús dels instruments fiscals del sistema de finançament autonòmic, com el tram autonòmic de l'IRPF i altres figures tributàries com a impostos mediambientals o el 'cèntim sanitari'.
En matèria de despesa, Beteta ha explicat que les regions han actuat més sobre la despesa corrent que sobre despesa de capital i, sobretot, sobre la despesa de béns i serveis, que és on s'ha detectat "més esforç".

En aquesta reunió del CPFF, el Govern ha donat el vistiplau als plans de reequilibrio de totes les comunitats autònomes, menys al d'Astúries, que reconeixia en el seu propi pla la seva incapacitat per complir el compromís de dèficit i plantejar noves mesures en comptar amb un Govern en funcions.

La negociació ha estat complicada amb Andalusia, que ha tingut menys temps que les altres per presentar les últimes mesures, encara que les discrepàncies han estat "molt bé substanciades", tal com ha dit Montoro, perquè el programa d'ajust de la Junta era "completament mereixedor" de l'aprovat.

"Viables i creibles"


Montoro ha celebrat l'aprovació de la resta de plans perquè permet que pràcticament la totalitat del mapa autonòmic estigui compromès amb la reducció del dèficit amb plans "viables i creïbles" que permeten complir els objectius de 2012.

De fet, el ministre ha assegurat que, després de la reunió, està més convençut que mai del compliment dels objectius pactats amb Brussel·les, que passa per reduir el dèficit al 5,3% aquest any, amb un dèficit autonòmic de l'1,5%.
"Hem fet un pas fonamental en la credibilitat d'Espanya", ha assenyalat Montoro, per qui la reunió d'aquesta tarda ha servit per reforçar el model autonòmic i deixar "molt clar" el compromís de totes les administracions espanyola amb la reducció del dèficit.

Vigilar el seu compliment

En qualsevol cas, Montoro ha assegurat que no es tracta de convertir la reunió d'aquesta tarda en un "fet històric", ja que la credibilitat i la confiança es guanya "dia a dia". "L'única història és complir", ha subratllat, després de ressaltar la importància de deixar les "paraules huecas" i anar "al pràctic".

"No em cap el menor dubte que fent el treball que estem fent anem a generar credibilitat", ha subratllat, després d'explicar que, després de l'aprovació dels plans, el Govern vigilarà l'aplicació dels mateixos, una qüestió "fonamental" per recuperar la credibilitat d'Espanya i la "confiança" dels ciutadans, els socis europeus i els mercats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH