Ajustos imposats

Redacció Catalunyapress

El govern de la Generalitat ha presentat aquesta setmana un nou pla d'ajust econòmic. Val a dir que no és per voluntat pròpia, sinó per obligació ja que ens ve imposat des de fora, des del govern espanyol. També cal que la societat catalana sàpiga que les polítiques d'austeritat aplicades durant els dos darrers anys han aconseguit una reducció molt significativa del dèficit i de la despesa. I s'ha fet en circumstàncies especialment difícils, ja que cada any l'administració de la Generalitat ha de pagar mil milions d'euros més d'interessos com a herència del deute del tripartit i, a més, sense cobrar els diners de la Disposició Addicional Tercera que ens deu l'Estat i amb una caiguda molt accentuada dels ingressos a causa de la recessió econòmica.

El govern de CiU és molt conscient que una part molt important dels bons resultats de les polítiques d'austeritat ha estat gràcies als sacrificis que han fet els treballadors públics. Han tingut una actitud exemplar i han demostrat el seu alt sentit de la responsabilitat i del compromís. Però no podem caure en el parany de fer de l'austeritat l'únic objectiu ja que ens impediria el creixement econòmic. Per això aquestes mesures d'ajust de la despesa han de venir acompanyades de polítiques que incentivin el creixement econòmic i que generin ocupació. I això La UE ho ha de dirigir.

D'altra banda, vull remarcar que ningú no ens ha de donar lliçons de responsabilitat a l'hora d'aplicar mesures d'austeritat. Hem estat els primers a fer-ho. Per això, bé faria el govern de l'Estat en deixar de renyar la resta d'administracions i posar-se a fer els seus deures.

En qualsevol cas, cal remarcar que el nou pla d'ajust no suposa posar en perill el nucli de l'estat del benestar ni trepitjar els drets essencials dels ciutadans. Comporta reduir les transferències de la Generalitat a les empreses públiques; consolida la reducció dels complements salarials dels treballadors públics que ja es va anunciar fa uns mesos; redueix la despesa en subvencions; s'alenteixen i es reprogramen algunes inversions en infraestructures -que ja estan en marxa- i es procedeix amb la venda, ja iniciada, de patrimoni públic. A més, el Govern de la Generalitat aplicarà les mesures d'obligat compliment recentment aprovades pel govern central en matèries de sanitat, ensenyament i universitats.

Però un cop exposat tot això, cal que la societat sàpiga que si Catalunya obté el pacte fiscal, no serà necessari fer més ajustos i que molts dels problemes que patim actualment quedaran resolts. Per això, la prioritat del govern de la Generalitat és aconseguir un front comú de la classe política catalana per defensar i exigir el pacte fiscal. Aquest instrument alleugeraria, i molt, la greu situació econòmica que avui pateix la nostra societat, fet injust i motivat pel desequilibri entre els que els catalans paguem i el que Catalunya rep.

Eva Parera, portaveu adjunta de CiU al Senat

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH