Declarada "il·lícita" la vaga dels tripulants de cabina

|

9Avions d'Iberia en l'aeroport

L'Audiència Nacional ha donat la raó a Iberia en la seva demanda presentada contra el sindicat de tripulants de cabina (Stavla) i declara "il·lícita" la vaga convocada per l'organització durant 27 dies entre febrer i maig per protestar contra la creació d'Iberia Express, segons la sentència dictada en les últimes hores.

La Sala social de l'Audiència Nacional declara la il·legalitat dels aturs admetent solament una de les al·legacions presentades per la companyia aèria, la que correspon a la seva potestat de crear l'aerolínia 'low-cost' fora de la matriu de la companyia i no dins d'Iberia.

En la citada resolució es diu "l'elecció de la demandant s'ajusta perfectament a l'acordat en el conveni col·lectiu", que conclou afirmant"conseqüentment, la vaga que s'oposa a la decisió empresarial persegueix l'alteració del que es disposa convencionalment, i en tal sentit ha de ser ratllada d'il·legal".

El tribunal rebutja així l'argument de Stavla que defensava que Iberia es va comprometre en la tercera part del XVI conveni col·lectiu a crear Iberia Express dins de la matriu de l'aerolínia, la qual cosa suposaria mantenir en la 'low-cost' les condicions de treball de la matriu.

"La creació d'Iberia Express dins de la matriu no era més que una hipòtesi, la veritat és que configurada com la desitjable, però sense que això arribés a enervar la possibilitat de l'empresa d'acollir-la o no", conclou la sentència, que afegeix que "la regulació de les condicions", "no implica per si mateixa un compromís de la companyia en tal sentit".

El tribunal desestima l'al·legació de la companyia que assegurava que en els acords presos el 14 de desembre de 2010 i el 25 de gener d'aquest any amb els sindicats dels TPC es va comprometre a mantenir els llocs de treball, però que aquest compromís no contenia una garantia absoluta, sinó que admet la possibilitat d'extincions contractuals en el marc de l'ERE ja en marxa.

La sentència resol aquest punt afirmant que "en definitiva, amb independència del compromís empresarial de manteniment de l'ocupació, considerem que segueix existint un espai per a la inquietud dels TCP respecte dels seus drets laborals i, consegüentment, per a la defensa del seu interès professional, que impedeix estimar la Il·legalitat de la vaga".

En aquest sentit, el tribunal rebutja també que s'hagi produït una vaga il·legal per considerar que el sindicat ha vulnerat un acord que incloïa una fi de vaga, "simplement perquè aquest últim no ha existit", afirma la sentència.
A més, l'Audiència Nacional conclou que Iberia no ha acreditat el dany provocat a l'empresa per la convocatòria dels aturs els divendres i els dilluns. "Una vaga intermitent no és per si mateixa abusiva, encara que pugues ser-ho si existeix un dany desproporcionat, que és el que Iberia al·lega però que també li competia acreditar. No obstant això, ni tan sols ho ha intentat", apunta.

Aquesta és la primera sentència de les dues demandes presentades per Iberia contra aquest sindicat, que representa el 30% del col·lectiu, i contra el Sepla pels aturs convocats per la creació d'Iberia Express. El judici per la demanda presentada contra el sindicat de pilots se celebrarà el proper 5 de juny. Stavla va desconvocar els aturs després de la celebració del judici per aquesta demanda el passat 10 de maig.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH