L'estancament del consum empeny a Espanya a la recessió econòmica

|

RECESION ESPANYA

Espanya ha entrat oficialment en recessió econòmica després de registrar en el primer trimestre de l'any una caiguda trimestral del PIB del 0,3%, igual que l'experimentada en l'última part de 2011, segons les dades de Comptabilitat Nacional Trimestral publicats aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb la contracció del primer trimestre, motivada per l'estancament del consum i la reculada de la inversió, es produeix el que es denomina recessió tècnica, per la qual es requereixen almenys dos trimestres consecutius de creixement negatiu.

Aquesta és la segona vegada durant la crisi en la qual Espanya entra en recessió. Ja ho va fer en el quart trimestre de 2008, després d'acumular dos trimestres de reculada, i no va sortir d'ella fins al primer trimestre de 2010, quan el PIB trimestral va avançar un 0,2%. Dos anys després, l'economia espanyola torna a estar en recessió.

L'organisme estadístic recorda que les economies de l'eurozona van registrar creixements intertrimestrales nuls durant el primer trimestre. Alemanya i Àustria van créixer un 0,5% i un 0,2%, respectivament, l'economia francesa es va estancar i la resta de les principals economies europees van experimentar caigudes en el seu PIB, amb descensos continguts en el cas d'Holanda, Regne Unit i Espanya i de major intensitat en el cas italià (-0,8%).

El consum públic aprofundeix la seva caiguda

La reculada interanual de l'economia espanyola durant el primer trimestre va ser conseqüència, sobretot, de la major desacceleració de la despesa en consum de les administracions públiques i de la caiguda, més pronunciada que en el trimestre precedent, de la inversió.

En concret, el consum familiar es va contreure un 0,6% en taxa interanual, enfront del -1,1% del quart trimestre, mentre que el consum de les institucions es va estancar, en contrast amb el -0,8% del trimestre precedent. El consum públic es va reduir un 5,2%, enfront del descens del 3,6% experimentada en el quart trimestre de l'any passat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH