Imatge d'estancament

Redacció Catalunyapress

ROBERT PASTOR

Amb l'actualitat monopolitzada, o gairebé, per la crisi i diversos afers del sensacionalisme, costa atendre els esdeveniments del País Basc, amb els tres territoris units gairebé amb la meitat de l'atur que la mitjan estatal (13 per cent) i un deute qualificat per les agències internacionals amb notes més altes que l'espanyol.

Semblaria que les posicions de l'"esquerra abertzale" (IA, en castellà, perquè no es confongui al partit ara incorporat EA) i del govern Rajoy romanen inamovibles. Els primers, reclamant com a primera mesura unes mesures amb els presos d'ETA col?lectives i properes a la legalment impossible amnistia. El segon ancorat en l'exigència de dissolució de la "banda" com a pas exigit per a qualsevol altre avenç.

Potser el senyal més clar del tancament governamental no prové de la mateixa institució política, sinó dels tribunals, i el paradigma és el manteniment com a reclosos d'Arnaldo Otegi, cap visible de la IA, detingut i empresonat amb el líder del sindicat LAB, Rafael Díez Usabiaga i quatre militants més que es van reunir, segons la senténcia confirmada pel Suprem, "per reconstruir Batasuna sota les ordres d'ETA".

Com a mínim, la recent sentència ferma rebaixava de deu a sis anys i mig les penes per als dos principals reus, Otegi i Díez, perquè no considera provat que fossin "dirigents" de l'organització, tot i que els distingeix amb sis mesos més de presó, per la seva presència en els mitjans de comunicació. Una "pena de telediari, a la inversa, o per pasiva".

El cert és que, tret de la lògica interna del sistema judicial espanyol, i dels més radicals entre els que diuen no creure que s'hagi acabat la violència terrorista, pocs més s'expliquen que aquest grup, encapçalat i personalitzat per Otegi, es mantinguin tancats, perquè consideren que aquella reunió política arran de la qual van ser detinguts va ser ni menys ni més que el pas decisiu per a la fi de la "lluita armada", i l'imposició final de la branca política sense atendre més les "ordres" dels militars, que consten a les sentències.

A Otegi el va visitar primer a la presó de Martutene Xabier Azarlluz, ara ja més lluny de l'activitat política que Jordi Pujol. Més recentment, pero també fa alguns mesos, ho va fer a Logronyo, on es troba ara, el president del PSE-PSOE al País Basc, Jesus Egiguren. Si aquests van fer els gestos, el mateix president Patxi López no s'està d'insistir en la necessitat de accelerar les mesures d'alleujament de règim penitenciari als antics militants i fins i tot el ministre Fernández Díaz ha fixat unes condicions per aplicar-ne, més de les que ja han suposat acostaments i fins i tot alliberaments parcials o totals d'alguns reclosos.

Això no treu que el mateix ministre, i el govern de Rajoy en general, neguin "cap mena de reconeixement" a la Comissió Internacional de Verificació, creada per comprovar el cessament efectiu de la "lluita" d'ETA, que va ratificar aquesta manca total de violència i va anunciar la disposició de l'organització "a negociar ja" amb l'executiu espanyol.

Tan difícil de creure és, per a molts, que no existeixi cap mena de contacte governamental als que ja es consideren en opinió general ex terroristes, més que sigui indirecte. Cal recordar que a la conferència de Sant Sebastià de l'octubre passat hi havia per mediar personalitats del nivell de Kofi Annan, l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern, el representant de Tony Blair i l'exministre de Interior i Defensa de França Pierre Joxe, a més de membres del govern de Patxi López, de la majoria de partits polítics bascos (i tres de francesos), la pràctica totalitat dels sindicats i quatre organitzacions patronals del territori.

Potser el millor perquè el procés avanci és, precisament, el "silenzio stampa" i el tancament de posicions, mentre sigui aparent i provisional. Tan de bo l'encertin els qui pensen, com Galileu: "eppur si muove".

Robert Pastor
Periodista

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH