El Principat d'Astúries estudia accions legals contra el Ministeri d'Hisenda

|

9alvarez-cascos

El Govern del Principat d'Astúries actualment en funcions no renuncia a plantejar accions legals contra el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques pel perjudici que pot haver causat a la comunitat autònoma la nota de premsa ministerial, coneguda aquest dissabte, que anunciava l'encàrrec a l'Advocacia de l'Estat i la Intervenció General perquè estudiïn una possible tutela dels comptes a Astúries.

Així, a través d'una nota de premsa, l'Executiu regional ha confirmat que ha donat trasllat de les manifestacions realitzades fins avui pel Ministeri als seus serveis jurídics, a fi que "procedeixin a l'estudi de les mateixes amb l'objecte d'impugnar qualssevol mesures que es puguin dur a terme, així com a formular les reclamacions, per via de responsabilitat patrimonial, pels perjudicis que les mateixes ocasionin al Principat d'Astúries, com pogués ser l'encariment del seu finançament a curt i llarg termini".

El Govern considera que el comportament del departament dirigit per Cristobal Montoro és "deslleial", "irrespectuós", "antijurídic", i a més "contravé frontalment totes les manifestacions del principi de lleialtat institucional contingudes en l'article 9 de la Llei d'Estabilitat".

Afegeixen que després de la remissió divendres passat del Pla Econòmic Financer (PEF) del Principat d'Astúries 2012-2014, l'Ejectivo regional no ha tingut cap comunicació oficial amb el Ministeri ni aquest li ha plantejat dubta alguna sobre la seva viabilitat. "No consta oficialment el rebuig del pla, ni tan sols algun tipus d'objecció, objecció o petició de documentació addicional a la remesa que faci presumir, si més no indiciariamente, una eventual oposició del Ministeri a PEF remès", expliquen.

Des d'un punt de vista jurídic, el Principat és de l'opinió que el Ministeri "mai va haver d'aparèixer amenaçant a una comunitat autònoma amb la tutela dels seus comptes i menys, àdhuc, sense especificar els motius que, conformement a la citada Llei d'Estabilitat, justifiquen una pretesa mesura de tant calat".

Raons polítiques

El Principat sosté que les autèntiques raons del Govern d'Espanya per emetre una nota de premsa així no són pressupostàries o financeres, sinó polítiques, "en un intent de tutelar el procediment d'elecció de President del Principat, la qual cosa suposa una ingerencia intolerable d'un ministre d'Hisenda en els assumptes propis d'una Comunitat Autònoma".

Recorden que la Llei Orgànica 2/2012, Llei d'Estabilitat en la qual Cristobal Montoro basa la seva actuació, estableix diferents mecanismes de control del dèficit de caràcter progressiu, els quals exigeixen per a la seva adopció la tramitació del corresponent procediment, sense que fins avui s'hagi rebut comunicació alguna del Ministeri, no constant ni tan sols resposta als plans d'ajust presentats davant el Ministeri quan l'article 19 de la citada norma "requereix un advertiment motivat amb audiència de la Comunitat autònoma interessada, concedint termini d'un mes per adoptar mesures, termini previst fins i tot amb caràcter previ per a l'adopció de les mesures automàtiques establertes en la llei".

El Principat sosté a més que la polèmica nota de premsa suposa un "profund desconeixement" o "menyspreu" de la figura del Govern en funcions, de la Llei Orgànica d'Estabilitat Pressupostària, del concepte d'interès general, i de les relacions constitucionalment establertes entre les diferents administracions públiques que componen l'Estat, "basades al principi de lleialtat i respecte institucional, existint un evident intent d'interferir en el procés d'elecció del President del Principat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH