Hisenda i els governs autonòmics discutiran plans de sanejament aquest dijous

|

Les CCAA han rebut 17.000 dels 23.000 milions del Fons de Liquiditat Autonòmic

Diverses comunitats han aprimat ja els seus pressupostos per 2012 en gairebé 8.000 milions, la suma d'ajustos als funcionaris, retallades en educació i sanitat i liquidació del sector públic empresarial, així com d'ingressos procedents de nous impostos i taxes, ja que han de tancar l'any amb un dèficit màxim de l'1,5 per cent.

En nombres absoluts, les majors retallades conegudes ja per aquest any són els de Andalusia (2.700 milions), Comunitat Valenciana (2.260), Canàries (800 milions) i Múrcia (623 milions), mentre que en termes relatius, també són substancials les retallades pressupostàries de Navarra (54 milions), Balears (348 milions) i Castella i Lleó (366).

Les autonomies tenen l'obligació de complir en aquest exercici amb un dèficit de l'1,5 per cent i totes elles han hagut de preparar plans de sanejament en els quals precisen com ho faran, plans que aquest mes van a ser sotmesos a examen al costat d'Hisenda. Està per veure si aquests s'aprovaran en el primer sedàs, el dia 17, o si se'ls exigiran nous ajustos per a un segon examen dues setmanes després.

L'adelgazamiento dels comptes autonòmics afecta a gairebé tots els capítols, però en el qual coincideixen totes les autonomies és en la retallada de les empreses públiques i ens paral·lels a l'administració.

Algunes autonomies també han calculat milionaris estalvis per deixar de pagar lloguers (3 milions a Castella i Lleó) o per la venda de patrimoni, com és el cas de Múrcia, que preveu ingressar així 60 milions, o de la Comunitat Valenciana, que ha calculat 400 milions en 2012.

En el cas de les institucions que reprodueixen altres estatals, els defensors del poble no van a desaparèixer de les comunitats on existeixen, excepte a Castella-la Manxa.

A Euskadi no s'ha tancat cap institució, però el Parlament basc estudia un ambiciós pla d'eliminació de duplicitats; Catalunya tampoc té previst tirar el tancament en institucions d'aquest tipus ni de les denominades 'delegacions' en l'exterior que manté: Londres, París, Brussel·les, Berlín i Nova York.

Funcinarios, hospitals i educació

El gruix dels ajustos, no obstant això, es produeix en els tres capítols de funcionaris, sanitat i educació, en els quals tots els governs s'han estret el cinturó ja des del pressupost de 2011, reduint sous i complements, augmentant la jornada laboral i no renovant les plantilles.

Per exemple, el Govern basc preveu estalviar en 2012 un total de 95 milions congelant les nòmines i reduint els complements salarials de les baixes per malaltia comuna, entre altres mesures; Castella i Lleó preveu estalviar en personal 125,6 milions, Galícia, 80, i Murcia dedicarà 102 milions menys a Funció Pública amb receptes similars.

En el capítol de l'educació i en el de la sanitat les retallades pressupostàries són també milionaris, com a Catalunya, on els ajustos van començar en 2011 amb tancament dels quiròfans a la tarda, d'ambulatoris a la nit i tancament de plantes d'hospital completes, i a més, en el capítol de taxes, la Generalitat ha estat pionera a cobrar un euro per recepta sanitària, que entrarà en vigor al juny.

Balears ha previst un estalvi de 35 milions en educació i de 26,4 en el segon, en el qual ha aplicat una sonada mesurada com el tancament de dos hospitals i el lloguer de quiròfans; mentre que la Comunitat Valenciana està preparant un nou model per incloure la iniciativa privada als hospitals.

Pel que fa a l'educació, els ajustos en general es tradueixen en una ampliació de l'horari dels professors, l'eliminació dels cicles formatius amb pocs alumnes, augmentar el nombre d'estudiants per aula i les taxes universitàries.

L'altra important pota dels plans d'ajust autonòmics la constitueixen els ingressos; diverses autonomies han optat per recuperar l'impost sobre el patrimoni (Balears, Murcia i Comunitat Valenciana) o imposar el cèntim sanitari en les gasolines (Cantàbria i Castella i Lleó); també es creen impostos nous: Extremadura gravarà l'eliminació de residus sòlids i les bosses de plàstic i a Catalunya pagaran els turistes per pernoctar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH