"La cojuntura no ens permet complaure tots els desitjos dels ciutadans"

|

JOANA ORTEGA

Purificació Outeiral.- No ha deixat res en el tinter, Joana Ortega, quan ha estat el seu torn a l'hora d'explicar davant els compromisaris de Unió l'informe de gestió del Comitè de Govern en el XXVè Congrés del seu partit.

Ha iniciat el seu dicurs Ortega remontant-se a l'inici de la crisi dient entre altres qüestions que en "aquells moments e tant el Govern de la Generalitat com el segon Govern Zaptero, continuaven amb unes polítiques expansives, mirant cap aa un altre costat, sense cap prpòsit d'afrontar polítiques d'austeritat o de reducció i racionalització de la despesa pública". Posteriorment al 2010, les eleccions al Parlament vàrem deixar segons Ortega " conformat un Parlament molt fragmentant i una oposició que està desconcertada, i encara que no hem retornat al Govern de la Generalitat en un època senzilla. La cojuntura no permet una acció de govern destinada al lluïment o a complaure tots els desitjos dels ciutadans".

Per tot això ha afirmat en la seva intervenció que "com deia Joan Rigol mesos enrere, el Govern no es pot limitar a ser un govern de comptables espantats. Aquest Govern té molt clar que cal adiministrar amb rigor, fer un esforços com no els hem fet mai".


Referenint-se en als governs tripartits ha dit Joana Ortega " no vull ser tremendista ni atribuir als governs tripartits tots els mals del país, però el cert és que van sumir Catalunya en una situació ben difícil. Una herència carregada de deutes però no només econòmics, sinó també morals. Al no haver generat una cultura de l'esforç i no fomentar una cultura de la responsabilitat".

Tampoc s'ha estalviat paraules Ortega a l'hora de parlar de les accions del Govern encapçalat per Mariano Rajoy del que ha dit "l'Estat té diners per unes coses i per altres no. És capaç d'invertir en un AVE a Extremadura, però no pot invertir en l'accés ferroviari d'ample europeu al port de Barcelona, ni pot ni vol impulsar el corredor del mediterrani. En aquestes qüestions l'incompliment de l'Estat és flagrant". Per això " és evident que ens cal un model diferent d efinançamnet, que es fonamenti en la bilateralitat que estableix l'Estatu". En nom del Govern ha continuant dient Ortega " aquest és l'objectiu del Govern: aconseguir un pacte fiscal i convertir-lo en una eina de lluita contra la crisi".

Sobre les polítiques del Benestar a dit Ortega que "necessitem presevar el nostre Estat del Benestar i que això passa per adaptar-lo a la realitat." En les seves paraules " el dia que no haguem de demanar diners prestats per finançar-lo, aquell dia tindrem un Estat del Benestar de solidesa total. Perquè el que proposem és un sistema més humil però més just i que garanteixi l'accés a aquests serveis a les persones menys vulnerables, les rendes més baixes".

La sanitat ha estat altre dels eixos del discurs de la Vicepresidenta del Govern català qui ha dit "avui dia tothom entén que n osigui necessari ni sostenible tenir un gran hospital al costat de cada casa ni a cada poble. Perquè el tripartit no no més es va gastar allò que no tenia, sinó que a més va deixar hipotecades les nostres finances i el futur de tots els catalans." Per aixó ha manifestat Ortega " no deixarem de fer el que hem de fer. Caldrà canvis estructural i els haurem de fer, perquè res no serà igual". Ha admés en aquest sentit també " pel que fa a la Sanitat sabem que la salut és un pilar fonamental de la societat del Benestar, pero ha estat necessari racionalitzar la despesa i estalviar recursos, minimitzant els impactes sobre la qualitat de l'assistència. I puc dir ben clar i ben alt que s'ha garantit la qualitat assistencial".

Arribats el punt de parlar dels pressupostos de la Generalitat ha dit amb retrets Joana Ortega "és la primera vegad durant tot l'autogovern de Catalunya que hem tingut un pressupost més baix que l'anterior".

Sobre les "lleis òmnibus" ha afirmat Joana Ortega "no ha estat una tasca normativa senzilla. Però s'ha ovlgut impulsar l'activitat econòmica i la reacionalització, simplificació i agilització de l'Administració, amb la corresponent simplificació normativa que això comporta. També hem procedit a la racionalització del sector públic i en tot just dos anys haurem suprimit un 25% de les empreses públiques".

Amb la reforma de l'organització territorial el Govern ha dit Ortega " vol aconseguir determinar quina administració fa què i amb quins recursos, amb la màxima eficàcia i la mínima burocràcia. Reduint duplicitats i evitar la superpsició d'Administracions. I impulsant la coordinació entre les diferents administracions s'ha acabat l'epoca dels contrapoders".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH