L'economia espanyola es contraurà un 1,8% aquest any i l'atur pujarà fins al 25,1%

|

DURAO BARROSO

Espanya només aconseguirà reduir el dèficit públic del 8,5% al 6,4% aquest any i al 6,3% en 2013 si no adopta noves retallades, a causa de les desviacions en les comunitats autònomes i la seguretat social, segons les previsions econòmiques de primavera publicades aquest divendres per la Comissió Europea.

Aquestes xifres queden molt lluny dels objectius pactats amb la UE del 5,3% en 2012 i del 3% l'any que ve.
Segons els càlculs de Brussel·les, l'economia espanyola es contraurà un 1,8% aquest any (el que suposa un fort empitjorament respecte al -1% que havia pronosticat al febrer) i un 0,3% en 2013.

Els pronòstics de l'Executiu comunitari són lleugerament més negatius que els de el Govern, que preveu una reculada de l'1,7% aquest any i un creixement del 0,2% el que ve.

La nova recessió de l'economia espanyola, que es va iniciar en l'últim trimestre de 2011, aconseguirà la seva fase més àlgida durant la segona meitat d'aquest any, "la qual cosa reflecteix l'impacte a curt termini dels esforços de consolidació" fiscal, explica la Comissió.

Així, durant els dos últims trimestres de l'any, Espanya es contraurà un 1,1%, enfront del decreixement del 0,3% entre gener i març i del 0,6% en el segon trimestre.

L'economia espanyola només tornarà a créixer en 2013, encara que a taxes molt baixes d'al voltant del 0,5% trimestral, i la Comissió avisa que la volta al creixement podria trigar encara més si hi ha més retallades.

En tot cas, per al conjunt de l'any la taxa serà negativa per l'efecte arrossegui de l'any anterior.

L'atur seguirà pujant durant els propers dos anys malgrat la reforma laboral, fins a aconseguir el 24,4% de mitjana en 2012 i el 25,1% l'any que ve.

"Tenint en compte l'actual debilitat de l'economia espanyola, aquesta reforma provocarà probablement un creixement més moderat (o fins i tot una reducció) dels salaris i més caigudes en l'ocupació a curt termini", avisa l'Executiu comunitari.

La inflació se situarà en l'1,9% aquest any i baixarà fins a l'1,1% en 2013, per sota de la mitjana de l'eurozona, "la qual cosa permetrà alguna millora en la competitivitat en matèria de preus".

Amnistia fiscal

Pel que es refereix a la previsió de dèficit, la Comissió explica que els seus càlculs tenen en compte la retallada de 10.000 milions d'euros en educació i sanitat, però no l'amnistia fiscal prevista pel Govern "a causa de la incertesa a l'hora d'estimar els ingressos addicionals que crearan aquestes mesures".

"L'aplicació amb èxit de l'amnistia fiscal implicaria un millor resultat pressupostari que l'actualment benvolgut", assenyala Brussel·les.

L'Executiu comunitari assegura que amb les mesures adoptades fins ara "l'objectiu (de dèficit) del Govern central (per 2012) està a l'abast de la mà, però es preveuen desviacions per als governs regionals".

A més, el sistema de seguretat social registrarà de nou dèficit a causa de la deterioració de les previsions per al mercat laboral.

El nivell de deute públic d'Espanya pujarà al 80,9% aquest any i al 87% del PIB en 2013.

Riscos a la baixa

Brussel·les avisa que les previsions estan subjectes a considerables riscos a la baixa: "Una intensificació de la crisi de deute sobirà podria augmentar significativament la cosina de risc d'Espanya", afirma la Comissió.

"A més, una major deterioració dels balanços dels bancs podria tenir conseqüències negatives per al crèdit a l'economia real i per a les finances públiques", segons l'Executiu comunitari.

Altres riscos són l'augment dels preus del petroli i una major taxa d'estalvi en les llars per por de la crisi.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH