Nafarroa fa fallida i és rescatada per l'Estat en un mateix dia

|

YOLANDA BARCINA

Les filtracions del conseller Álvaro Miranda han desvetllat la veritable naturalesa del canvi en el Conveni Econòmic anunciat el dilluns: Nafarroa ha fallt i ha estat rescatada. Nafarroa o sigui el, Consell Foral de Navarra, s'ha guardat indegudament un IVA que no era seu.

Des de 1994, Nafarroa estava cobrant l'IVA a tots els cotxes de Volkswagen, però aquests diners difícilment podia ser seu, ja que entre el 92% i el 94% dels Polo que es fabriquen en Volkswagen, s'exporten i estan exempts. No obstant això, el govern navarrès cobrava pel cent per cent dels cotxes i era la Hisenda de l'Estat qui retornava més del 90% d'aquests diners. La fórmula ben pogués ser legal, fruit d'un forat en un Estat que té més d'una hisenda pública, però és clar que no és lògica: el Govern espanyol no pot «retornar» un IVA que no ha cobrat. L'IVA que rep el Govern navarrès pels Volkswagen és un terç dels ingressos totals per aquest concepte.

La detecció de "aquest error comptable" es va produir fa uns sis mesos per part de l'Agència Tributària. Ahir, el «Diari de Navarra» adonava de l'existència d'un «acta» de la Hisenda estatal en la qual s'exigeix al Govern navarrès que es faci càrrec de les devolucions d'IVA des de 2007, la qual cosa suposaria la friolera d'1.500 milions (l'equivalent a la despesa anual en Educació i Sanitat). Si aquest deute se sumés a l'actual (2.446 milions), Nafarroa seria, de llarg, la comunitat més endeutada de l'Estat espanyol. El seu deute per habitant ascendiria a 6.207 euros, molt per sobre de la dels catalans (5.541) o la dels valencians (4.057).

Comptat i debatut, d'un cop de ploma, Nafarroa perdia un terç dels seus ingressos per IVA i el seu deute augmentava en un 63% més fins a ser la més alta de l'Estat. Nafarroa havia fet fallida virtualment en disparar-se les seves despeses i desplomar-se els ingressos. No obstant això, d'una forma que sembla miraculosa, tot això es va solucionar per un preu ridícul. Tan ridícul que fa témer que hi hagi alguna variable més en l'equació.

Una discreta negociació d'UPN amb el Govern de Rajoy
ha servit no solament perquè es perdoni més del 90% del deute contret amb la Hisenda estatal, sinó també per perpetuar el desfalc de l'IVA. És a dir, el Govern espanyol seguirà retornant l'IVA que ha cobrat la Hisenda navarresa. El pacte tan solament té un afegit que, sense més dades, sembla alguna cosa absurda: la recaptació navarresa a través del conveni amb l'Estat tindrà una caiguda neta de 25 milions fins a 2014 (quan finalitza l'actual acord entre la Hisenda navarresa i l'estatal). És més, dels 1.500 milions de deute contret amb l'Estat, Nafarroa haurà de pagar únicament cent i solament si una junta arbitral ho confirma pròximament. En definitiva, amb aquest acord, Nafarroa manté una injecció econòmica d'aproximadament 245 milions anuals (els 260 milions anuals previstos de l'IVA de Volkswagen menys els 25 milions fixats en la revisió).

El principal problema que es deriva d'aquesta fallida fulminant i el rescat immediat, és que ha posat en evidència que Nafarroa no té viabilitat amb l'actual marc de relacions amb l'Estat espanyol. L'herrialde s'ha convertit en addicte a aquest sobresueldo de l'IVA de VW i, per tant, ha perdut de facto la seva autonomia fiscal.

L'escàndol no solament revela que Nafarroa té una dependència amb l'Estat espanyol, sinó també amb la multinacional alemanya, que pot posar en escac al Govern sense necessitat de marxar-se. N'hi ha prou que VW decideixi exportar directament des de Nafarroa a Alemanya o a tercers països, perquè deixi d'ingressar aquest suplement d'IVA al que s'ha fet addicta.

A més, cap la possibilitat que aquesta fallida de la Hisenda Navarra pugui utilitzar-se per minar l'autonomia política de la qual sempre s'ha vanagloriado UPN. La debilitat econòmica ha esclatat just en el procés de recentralización més important des que va tirar a caminar l'anomenat estat de les autonomies.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH