Unió: noves propostes, mateix objectiu

Redacció Catalunyapress

Aquest cap de setmana Unió Democràtica de Catalunya fa el seu 25 Congrés Nacional que debatrà la ponència "Catalunya: centralitat, humanisme i justícia social". Volem donar resposta als problemes actuals de la societat, especialment a la gravíssima crisi econòmica que patim i al maltractament que Catalunya rep per part de l'Estat i que fa molt més difícil el nostre progrés nacional i social. I apostem per fer-ho des de la centralitat.

A Unió no creiem que la societat catalana estigui dividida entre independentistes i no independentistes, sense matisos. Per això, el nostre propòsit és trobar el espais comuns basats en els trets nacionals que conformen Catalunya com a nació: la llengua, la cultura i el dret. Aquí la voluntat d'Unió és inequívoca: volem la plena sobirania en aquests tres àmbits i apostem clarament per la confederació. En canvi en l'àmbit fiscal i financer apostem per una relació federal que passa pel pacte fiscal inspirat en el concert econòmic. Volem una relació bilateral Catalunya-Estat que atorgui a Catalunya la plena capacitat normativa i la gestió de l'Agència Tributaria i també aspirem a establir uns criteris raonables de solidaritat que no suposin un fre a la nostra competitivitat.

La nostra proposta és, per tant, confederal en els aspectes identitaris i federal en termes de la fiscalitat. Creu en la cooperació i té la voluntat de sumar per aconseguir el progrés nacional de Catalunya, en definitiva la nostra raó de ser.

Discrepem dels que amb motiu de la crisi simplifiquen la situació i es limitem al vell debat de dretes i esquerres. Nosaltres creiem en l'economia social de mercat, ja que en definitiva és el model sobre el que s'ha bastit l'Europa de benestar. Creiem també en el lliure mercat, però introduint amb factors correctors per part de les administracions que permetin els ciutadans desenvolupar-se en un marc d'igualtat d'oportunitats.

Defensem el model de la democràcia parlamentària com a sistema polític per a la societat, amb tots els mecanismes correctors per millorar el que no ha acabat de funcionar i per donar més protagonisme a la societat. Però en cap cas pensem que la solució passi per algunes propostes assemblearistes que s'han llençat els darrers mesos i que obliden que històricament aquests moviments només han portat al desastre i a la pèrdua de llibertats.

Una societat cohesionada en el terreny nacional, polític i socioeconòmic és l'aspiració que tenim a Unió Democràtica per dur endavant el nostre país. Per això, apostem per la centralitat, no com a una posició equidistant dels extrems, sinó com una aposta integradora de les diferents sensibilitats i posicions que sostenen totes les persones que estimen Catalunya.

Per aconseguir-ho, la nostra proposta passa també per un ampli acord a nivell europeu per superar la crisi. Només amb mesures d'austeritat no ho aconseguirem. Per això demanem que des de la UE es posi també l'accent en el foment de polítiques de creixement. Creiem en la justícia social i només amb polítiques d'austeritat no serà possible assolir-la.

En definitiva, la ponència que debatrem al Congrés del nostre partit d'aquest cap de setmana suposa l'actualització de l'esperit d'Unió davant els problemes actuals. Un esperit que, avui com ahir, només té com a objectiu el progrés nacional de Catalunya, el benestar i la igualtat d'oportunitats de les persones.

Marta Llorens, vicepresidenta portaveu d'Unió Democràtica de CatalunyaSense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH