Els Tècnics Tributaris demanen la revisió de l'IRPF

|

hisenda porta

Si fa uns dies el Ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro deia que els impostos no s'havien apujat, sinó que es ponderaven d'una altra forma i que aquesta ponderació es tindria més en compte en un futur immediat quan l'IVA s'apugés com a impost indirecte, la realitat és que el 2012 l'IRPF s'ha apujat en tots els trams de la tarifa progressiva: tant els de la base general com els de la d'estalvi.

L'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears (APttCB), en l'inici de la campanya de renda 2011, planteja que si bé l'IRPF es tracta d'un impost directe i que té en compte les circumstàncies personals i familiars, caldria una ponderació més encertada respecte a determinades quanties, la revisió de la progressivitat en alguns dels rendiments, una millor adequació i definició a la realitat personal i familiar, així com un replantejament en altres elements de la configuració de l'impost.

Segons Pilar Arxé, presidenta de l'APttCB "hi ha molts altres elements de l'Impost que podríem posar d'exemple i que necessitarien una revisió i una millor ponderació. Un impost directe i personal com el de l'IRPF cal realment ponderar-lo d'un altra forma i ser més equitatiu i just com a impost cabdal del sistema impositiu espanyol."

I afegeix que, "el Ministre Montoro parlava de ponderació dels impostos, quan volia disfressar la pujada real de l'IRPF i la que hi haurà de l'IVA. Si hi ha voluntat real sí que es poden ponderar de forma més equilibrada i adequada els impostos, però el Govern ha perdut l'oportunitat de fer-ho en el Reial Decret 20/2010 de 30 de desembre de 2011, decret que es va limitar a incrementar l'IRPF mitjançant el gravamen complementari progressiu en tots els trams de la tarifa, recuperant, això sí, la deducció en habitatge habitual. És per això que, des de l'APttCB, vistes les ponderacions exposades i moltes més a efectuar, ens reafirmem i proposem una revisió en tota regla de l'IRPF."

L'APttCB exposa diferents aspectes en l'IRPF que necessitarien una revisió en la seva ponderació:

A. En l'àmbit familiar

1.- El mínim personal de 5.151? i les distintes quanties de mínims familiars per descendents, ascendents i per discapacitat dels contribuents, dels propis descendents i ascendents, no s'han incrementat des de l'any 2009, ni tan sols s'ha ponderat per la inflació que hi hagut aquests darrers anys, i això suposa ras i curt una pujada impositiva implícita (l'anomenada progressivitat en fred).

2.- Tampoc no s'ha incrementat la quantia de 8.000? de rendes obtingudes per fills i ascendents, a partir de la qual ja no és possible aplicar la quantia respectiva com a mínim familiar, quan hi ha convivència amb la persona. No es corregeix tampoc amb inflació aquest llindar quantitatiu, i suposa un greuge per a aquelles pensions que, d'acord amb la seva actualització, han superat aquella quantia. S'hauria de revisar el criteri en la ponderació de les quanties.

3.- I què es pot dir de les situacions familiars de convivència entre progenitors amb fills (parelles de fet) en quant a la tributació conjunta i l'aplicació dels mínims per fills per ambdós. Els criteris i consideracions en aquests casos no es formulen ni en la pròpia Llei i Reglament, sinó que els aclariments es formulen en doctrina administrativa que varia en el temps i en el Manual que edita l'AEAT cada any. Tanta normativa per acabar aplicant els criteris del Manual de Renda. La seguretat jurídica brilla un cop més per la seva absència.

B. En l'àmbit empresarial i professional

1.- Respecte als rendiments empresarials i professionals dels autònoms, la progressivitat de l'impost fa que a partir de 53.000? de rendiment es tributi al 43% aquest 2011 i el 47% el 2012. No són precisament tipus impositius per impulsar l'activitat econòmica ni l'emprenedoria dels autònoms, quan el tipus impositiu en Societats per petites empreses està en el 20% per 300.000? de benefici. El diferencial del marginal màxim de l'IRPF i el tipus de l'Impost s/. Societats és del 29% per al 2011 i del 36% per a l' any 2012! Sens dubte una ponderació del tot incoherent i una progressivitat irracional.

2.- I com es potencia la creació de llocs de treball en l'àmbit d'IRPF? Amb una reducció del 20% del rendiment net de les activitats econòmiques si la plantilla mitja s' incrementa o es manté respecte a l'exercici de 2008. Seria més encertat i millor ponderat que la comparació de l'exercici fos la de l'any anterior. La destrucció de llocs de treball del 2008 al 2010 ha estat creixent, i no és coherent que la referència sigui el 2008 si es vol incentivar realment el manteniment o creixement de plantilla. Una ponderació errònia al nostre entendre.

C. En l'àmbit immobiliari

1.- Una progressivitat impositiva que es redueix de forma molt substancial quan la persona és titular d'habitatges arrendats que poden arribar a reduir el 60%, o bé el 100% del rendiment net, si els llogaters tenen entre 18 i 30 anys. Ponderació positiva que facilita i potencia l'àmbit de l'habitatge a lloguer, encara que per als arrendataris la desgravació com a llogaters només és possible quan les seves rendes són inferiors a 24.107? (un 10,05% dels imports pagats). Pocs contribuents podran aplicar-la i s'hauria d'haver equiparat a la deducció per habitatge habitual que no preveu cap limitació en la seva aplicació en relació a les rendes obtingudes. Una ponderació difícil d'entendre en el context econòmic actual.

2.- Els titulars d'immobles i de participacions d'accions i participacions (cotitzades o no) amb l'adquisició anterior a 1994, quan venen, veuen reduït el seu cost fiscal pels coeficients reductors dels guanys patrimonials obtinguts fins la data del 20 de gener de 2006. La progressivitat de l'impost és contundent amb les rendes del treball i amb les retencions aplicades i molt menys respecte dels guanys patrimonials obtinguts de les transmissions d'aquells actius adquirits abans de 1994. Rendes de l'esforç versus rendes especulatives: Imposició mal ponderada quan les primeres contribueixen molt més a reduir el dèficit fiscal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH