El Baix Llobregat rebrà un 63,4 % menys d´inversió per part de l´Estat

|

Carreteres catalanes des de vista aèria

Les inversions estatals en infraestructures a la comarca del Baix Llobregat per l'any 2012 disminuiran un 63,4%.

Aquesta és la intenció del govern de l'Estat segons es desprèn de la previsió feta en el projecte de pressupostos. La major part de les inversions corresponen al Ministeri de Fomento, amb la única excepció d'una partida del ministeri d'Agricultura y Medio Ambiente per a la canalització del riu Llobregat, una obra en què es produeix un ajustament comptable.

La disminució de les inversions afecta unes obres d'infraestructura que depassen l'àmbit de la comarca i tenen un impacte metropolità. La proposta de pressupostos general de l'Estat tampoc inclou altres projectes ja planificats i pendents, entre els quals els que afecten als accessos viaris i ferroviaris al port, amb la seva ampliació i l'endarreriment de la connexió ferroviària, que repercutirà en el transit de vehicles, sense que es millorin les vies de comunicació actuals. Amb la terminal portuària a ple rendiment, els problemes de mobilitat s'agreujaran en unes vies ja saturades.

Resta també fora de les inversions l'habilitació del Bus Vao per la B-23, una obra valorada en prop de 8 milions d'euros que havia de permetre la millora de la connexió amb Barcelona i la reducció del transport privat, o la línia de rodalies a la nova terminal de l'aeroport i la línea de rodalies R3 entre Castelldefels i Cornellà.

Altres obres d'infraestructures rellevants per a la comarca i els accessos a Barcelona, com la variant de Vallirana, han sofert una disminució important de les inversions de forma que la finalització dels treballs torna a sofrir un nou ajornament, o el cas similar de la construcció del pont entre l'A-2 i l'AP 7. Una situació que afecta tant la mobilitat de les persones com del transport de mercaderies en un territori, la comarca del Baix Llobregat, a on es concentra una bona part de la indústria situada al sud de l'àrea metropolitana.

Inversions prioritàries en infraestructures planificades, no contemplades al projecte de PGE 2012

- Accessos viaris i ferroviaris al Port de Barcelona.
- Soterrament vies de Renfe a Sant Feliu de Llobregat.
- Connexió Pallejà ? Molins de Rei (AP-2, A-2, B-24).
- Variant de Vallirana. Es preveu una inversió de 5M?, que va ser executada al 2011.
- Carril Bus-Vao B-23. Es preveu una partida de 50.000?.
- Perllongament de la C-32 i connexió amb la B-23
- Línia Rodalies R-3. Castelldefels-Cornellà.

L'any passat es van invertir 67,6 milions d'euros mentre que per a l'any 2012 la previsió és de 24,7 milions d'euros, el que significa una davallada del 63,4%. Per al Consell Comarcal del Baix Llobregat, la inversió prevista representa un greuge al desenvolupament econòmic d'una comarca que concentra el 10,7% de la població de Catalunya.

L'adaptació de la línia ferroviària El Papiol-Mollet, la variant de Vallirana, el tram de carretera de la B-40 entre Olesa i Viladecavalls (de 23,4 a 7,3 milions) són alguns dels exemples més destacats de la disminució de les inversions.

A Catalunya, les inversions contemplades en el mateix capítol seran un 13,05% inferiors el 2012 en comparació amb l'any anterior, mentre que les inversions globals a Catalunya, inclosa la de les empreses públiques representa també una reducció del 45%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH