Un model inspirat en el concert econòmic és el millor sistema per assolir els objectius del Pacte Fiscal

|

CONSELL ASESSOR

El Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (CAREC) ha lliurat al president Artur Mas un nou informe que recull la seva opinió i criteri en relació amb els objectius i continguts del Pacte Fiscal que promou el Govern de la Generalitat.

Des de la perspectiva del CAREC, el model d'un pacte fiscal entre els governs de la Generalitat i de l'Estat es fonamenta en la bilateralitat de les relacions entre les dues administracions. Es presenta, fonamentalment, com un instrument per assolir el màxim grau de responsabilitat fiscal davant dels ciutadans de Catalunya i, també, d'altres administracions públiques (el propi Estat espanyol i la Unió Europea). Els resultats del nou model haurien de modificar el sistema de finançament en el sentit d'una menor dependència, una major capacitat financera i una reducció substancial del dèficit fiscal amb el sector públic central. És un model que pretén incentivar la responsabilització de totes les administracions autonòmiques i en aquest sentit l'Informe del CAREC afirma que "el model es postula com una solució no excloent i vàlida per al conjunt ja que la responsabilització sobre la despesa i els ingressos té la seva traducció en termes d'una major disciplina pressupostària i resulta en un incentiu a l'equilibri que proporcionaria una major disponibilitat de recursos per a les Administracions subcentrals."

En l'Informe, els membres del CAREC, posen l'accent en quatre motius que justifiquen en aquests moments, tant l'oportunitat del moment com la necessitat d'avançar en un pacte fiscal:

- L'augment de la responsabilitat fiscal del govern de la Generalitat davant dels ciutadans i, també, davant d'altres administracions com l'Estat o la Unió Europea.

- L'augment de l'eficiència i la seguretat jurídica de la funció pública tributària, que es projecta en tres àmbits principals: la lluita contra el frau fiscal; la convergència de criteris entre administracions; i l'assistència al contribuent.

- Com a instrument per a la reactivació econòmica, en la mesura que una major capacitat normativa sobre els tributs permetria adequar millor el sistema fiscal a l'estructura productiva específica.

- Per obtenir els recursos adequats per finançar la despesa orientada a enfortir la competitivitat i la cohesió social.

El CAREC valora que el Pacte Fiscal que el Govern de la Generalitat posa sobre la taula per al seu debat i concreció, assumeix, en el marc de la Constitució, la plena responsabilitat de les mesures orientades a assolir l'equilibri dels comptes públics i afavorir el desenvolupament de Catalunya, tot mantenint amb el conjunt de l'Estat un marc de cohesió i coordinació de polítiques econòmiques bàsiques.

Sempre que es mantinguin els continguts bàsics del Pacte s'ha d'intentar que en la seva formulació definitiva, assoleixi el màxim consens parlamentari i social possible a Catalunya.

Donades les actuals circumstàncies econòmiques, s'hauria de garantir i fer compatibles la validesa i garantia jurídiques de l'acord i el compromís polític assolits amb la seva implantació progressiva.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH