Montoro afirma que "sense Catalunya no se sortirà de la crisi"

|

Josep Antoni Duren i Lleida / Cristobal Montoro Congrés

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duren i Lleida, ha demanat al Govern del PP, com la legislatura passada feia davant el PSOE, un pacte d'Estat per abordar la crisi perquè la situació és "d'emergència" i requereix que les forces polítiques pensin més en les properes generacions que en les properes eleccions.

"En aquesta Càmera se segueix pensant molt en el cost electoral", ha denunciat Duren durant el debat de les esmenes a la totalitat al Congrés, on ha ofert el seu suport al Govern, ja que, segons ha dit, CiU sempre ha estat "responsable" en la lluita contra la crisi.

"Si a algú no se li pot criticar és a CiU. Ens surt la responsabilitat per les orelles", ha dit, després de recordar al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que la responsabilitat que demana als grups s'aconsegueix mitjançant el diàleg i no mitjançant l'adhesió.

"Sense Catalunya no se sortirà de la crisi"


Per la seva banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat amb rotunditat que "per al govern Catalunya és una prioritat fins al punt que no se sortirà d'aquesta crisi econòmica sense Catalunya".

"I les polítiques reformistes, econòmiques, hacendísticas i els pressupostos estan enfocats cap a Catalunya, que quedi clar i explícit", ha postil·lat.

Per això, ha demanat a CiU que retiri la seva esmena de totalitat pel "valor polític" que aquesta decisió tindria, reconeixent a continuació la valoració positiva que el Govern fa del suport dels nacionalistes catalans al projecto reformista del Govern.

"Retirin l'esmena per recolzar que Espanya sencera i Catalunya surtin de la crisi reduint el dèficit públic i complint el seu compromís amb les institucions europees", ha instat.

"Són moments difícils, moments durs, d'estar a l'altura de les circumstàncies. Per això li demano que retiri l'esmena, perquè el seu grup parlamentari i el que vostès representen a Catalunya estigui a l'altura del que se'ns està demanant a tots en aquest moment crític", ha insistit.

CiU no pot recolzar els pressupostos

Malgrat aquesta petició, Duren ha assegurat que el seu grup no pot recolzar el Pressupost tant per raons generalistes com per la situació concreta de Catalunya, ja que el Govern demana més esforços a les comunitats dels quals exigeix a l'Estat central.

Així, ha coincidit amb el Govern en la necessària tasca de reduir el dèficit sense flexibilitzar els objectius, encara que ha ressaltat la importància de traçar un pla i proposar mesures que al mateix temps afavoreixin el creixement per no limitar-se a aplicar les instruccions de la UE o del Fons Monetari Internacional (FMI).

Aquest pla, segons Duren, ha de portar al Govern a no dubtar en aplicar mesures que puguin semblar "més radicals", ja que segueix sense haver-hi estímuls per a la reactivació econòmica i sense reactivació no creixeran els ingressos públics.

"A què esperen per adoptar aquests estímuls?", ha preguntat Duren, després de recordar a Montoro que el PP defensava aquesta tesi quan estava en l'oposició.

En aquest punt, el ministre ha defensat que "és una evidència que el que més s'està qüestionant és la situació econòmica i pressupostària de les comunitats autònomes", defensant que, per això, és el moment de comprometre's amb aquesta reducció difícil del dèficit públic.

Ha justificat així el projecte de pressupostos presentat per l'Executiu que, no obstant això, recull "un creixement de les transferències a les comunitats autònomes del 9,7% i a les corporacions locals del 7,6%".

"No estem en qualsevol moment, sinó en un moment crític, crucial. Nosaltres no hem portat a aquesta situació però hem de fer tot el que està a la nostra mà per treure endavant a Espanya i a Catalunya. I aquest ha de ser l'únic debat", ha insistit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH