Gairebé 18.000 catalans moren esperant el cobrament de la dependència

|

L'Associació d'Infermeria Comunitària demana explicacions a Sanitat sobre la possibilitat que farmacèutics prestin serveis domiciliaris

EP.- Un total de 17.844 persones han mort esperant el cobrament de la prestació per dependència, tenint el dret reconegut en vida, segons ha explicat el conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, en resposta parlamentària. Però des de l'entrada en vigor de la Llei de la Dependència fa cinc anys la xifra s'eleva a 50.000 morts.

Concretament, en 2010 van morir 10.982 persones esperant, xifra que es va reduir a 6.862 en 2011, segons consta en l'escrit al que ha tingut accés Europa Press.

A més, els difunts que no van cobrar malgrat tenir el Programa Individual d'Atenció (PIA) realitzat en vida van ser 13.849 en 2009, 14.232 en 2008 i 4.521 en 2007.

La majoria dels beneficiaris afectats pel retard en els pagaments resideixen a Barcelona, sent 2.020 en 2011 i 3.065 en 2010.

Cleries també ha concretat que un total de 87.879 barcelonins han sol·licitat la valoració de grau de la dependència des de 2006, quan va entrar en vigor la legislació vigent, de les que s'han resolt 74.614.

Més de 50.000 catalans han mort esperant cobrar la dependència des del 2007

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials, l'ACRA, considera que el temps de tramitació de les ajudes s'hauria d'escurçar en aquelles persones que un cop avaluades es detecta que tenen un grau major de dependència

Des de l'entrada en vigor de la Llei de Dependència, ara fa 5 anys, a Catalunya han mort 50.500 persones o bé durant la tramitació de l'ajuda o bé a l'espera de cobrar-la un cop concedida. Així ho detalla el conseller de Benestar, Josep Lluís Cleries, en una resposta parlamentària que publica el Butlletí Oficial del Parlament.

L'any 2008 és el que registra més defuncions, gairebé un 30% del total, i a partir d'aquí la xifra es va reduint fins els pràcticament 7.000 de l'any passat. Fonts de la conselleria, atribueixen la davallada a la reducció del temps de tramitació que actualment xifren en mig any, una explicació que no convenç a l'Associació Catalana de Recursos Assistencials. La presidenta, Cinta Pasqual, proposa al govern que crei una tramitació especial pels casos més greus és a dir que "pel grau tres els temps d'espera sigui molt menys perquè quan la gent acudeix a demanar és que tenen una gran necessitat i urgència".

Actualment hi ha 146.000 MIL beneficiaris de la llei, majoritàriament persones de més de 80 anys el que converteix en una eternitat el temps d'espera. A més cal sumar-hi la retallada pressupostària al programa, bàsicament per la reducció de l'aportació del govern central a les autonomies, i que en el cas de Catalunya es xifra en 48 milions d'euros menys per enguany.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH