Cohesió contra les crisis

Redacció Catalunyapress

Aquest dilluns Unió Democràtica ha presentat la ponència del 25è Congrés Nacional del partit. És una ponència que aposta per incidir en els problemes reals de la societat tot reivindicant que continuen vigents els valors de la carta fundacional del partit ara fa més de 80 anys.

Els problemes específics de cada moment històric han de fixar les prioritats i les actuacions a emprendre. Per això Unió vol donar resposta a la crisi econòmica, a la convulsió nacional i a la fractura de la cohesió social. Aquest document fa una anàlisi de la situació actual del món, d'Europa i de Catalunya i planteja les respostes que creiem més adients.

De tots els problemes a què hem de fer front el que més ens preocupa és el de la crisi i el seu resultat més dramàtic l'atur, i totes les problemàtiques que es deriven de la manca de feina. Per a Unió, ara com abans, la recepta és l'economia social del mercat, és a dir l'aplicació de l'economia del lliure mercat amb mecanismes que proporcionin cohesió social. Apostem per consolidar els pilars bàsics de l'estat del benestar per mitjà d'un sistema de pensions, d'un sistema sanitari i d'un sistema educatiu universal i de qualitat. Però som conscients que, per poder-ho mantenir, és imprescindible capgirar la situació i començar a generar d'ocupació. Si no ho fem correm el risc que es produeixi una fractura de la cohesió social o nacional. En aquest sentit, veiem amb enorme preocupació l'aprimament de les classes mitjanes -el fenomen s'estén a Catalunya i a Europa- i l'increment de la pobresa a les nostres societats.

A la situació d'incertesa derivada del marc econòmic, s'hi afegeix a Catalunya un risc de fractura des de la perspectiva nacional. La sentència del TC sobre l'Estatut, els incompliments de les obligacions econòmiques amb Catalunya del govern central i la catalanofòbia instal?lada en alguns àmbits polítics i mediàtics estatals contribueixen a abonar aquest terreny.

Per això des d'Unió defensem la cohesió també des d'una perspectiva nacional. Apostem per fer un esforç d'estendre la nostra consciència nacional allà on encara no hi és i no tant de radicalitzar-la allà on existeix. Reclamem per a Catalunya la plena sobirania en els aspectes que ens defineixen com a poble i que ens doten d'identitat: la cultura, la llengua, el nostre dret. En l'àmbit de les polítiques socials reclamem la plena competència i en l'aspecte econòmic exigim un pacte fiscal que ens permeti superar el desequilibri en la balança fiscal i que ens ajudi a superar la crisi.

Només amb un tractament fiscal just podrem dur endavant el país, cohesionar les diferents sensibilitats que existeixen a Catalunya i bastir uns fonaments sòlids per construir un futur millor. Aquesta es la voluntat d'Unió Democràtica i aquest serà el nostre objectiu prioritari per als propers anys.


Marta LLorens, vicepresidenta portaveu d'Unió i diputada de CiU al Parlament

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH