divendres, 29 de maig de 2020

Creixen les denúncies contra les retallades en la sanitat catalana

|

EP.- El Defensor del Pacient ha presentat aquest dimecres en roda de premsa el contingut de tres noves denúncies en curs, i que ha atribuït a les retallades pressupostàries dutes a terme per la Generalitat, per casos de mala praxi mèdica succeïts a Catalunya en els últims sis mesos, en els quals estan implicats diversos hospitals.

La presidenta de l'entitat, Carmen Flores, ha assegurat que els casos "no es poden vincular més que a les retallades", i ha precisat que en tots ells s'ha produït una espera massa llarga i injustificada, contra el criteri mèdic que aconsellava operacions sense demora o proves diagnòstiques que no es van produir, amb repercussions evidents en la salut dels pacients.

El cas d'un home mort per hemorràgia cerebral a l'Hospital Vall d'Hebron ha estat denunciat davant els jutjats d'instrucció de Barcelona; el d'una dona que va esperar més d'un mes a ser intervinguda d'un càncer de còlon després de passar per diversos hospitals s'ha denunciat davant la Fiscalia de Barcelona, i el tercer dels casos, el d'una dona que va perdre al seu bebè de vuit mesos de gestació a l'Hospital Sant Pau, es presentarà davant els tribunals "en breu termini".

El primer d'ells, segons han explicat els familiars que han estat presents en la roda de premsa i els advocats que porten la demanda, es va desencadenar el 24 d'octubre, quan Ginés M.A va ingressar en el servei d'urgències del Vall d'Hebron i, després de practicar-li un TAC cranial l'endemà, va quedar ingressat a l'espera de realitzar-li una ressonància magnètica per determinar quin tipus de lesió cerebral tenia.

Malgrat la necessitat de practicar-li aquesta prova, el pacient va seguir un procés d'empitjorament fins que va morir sis dies després, sense que se li arribés a realitzar la citada ressonància i sense que se li arribés a intervenir, segons han detallat en la roda de premsa la seva dona i la seva filla.

L'Hospital Vall d'Hebron, per la seva banda, ha declinat en un comunicat fer cap declaració pública respecte a cap cas concret, si bé ha recordat que la seva actuació està guiada sempre pels criteris assistencials i amb l'ànim d'atendre a "totes les persones" en funció de la seva patologia i de la gravetat de la mateixa.

El segon cas, remès a la Fiscalia com a denúncia penal, resumeix el periple de María Dolores V.C., que ha explicat ella mateixa acompanyada de les seves tres germanes, i que es va desencadenar a l'abril amb un diagnòstic erroni realitzat a l'Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes (Barcelona), que va confondre un càncer de còlon amb unes hemorroides.

La deterioració de la seva salut la va portar a acudir a l'Hospital de Bellvitge al maig, on malgrat diagnosticar la necessitat d'una intervenció urgent va ser derivada al seu centre de referència i d'allí a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, lloc en el qual es va practicar una neteja de la femta acumulada i se li va col·locar un 'stent'.

La intervenció definitiva per extirpar-li el tumor es va produir finalment el 13 de juny a l'Hospital de Viladecans, després que la pacient perdés més de 20 quilograms de pes i canviés el seu empadronament a Gavà perquè aquest centre assumís el seu cas.

El tercer cas presentat fa referència al de Cristina R., qui va acudir a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona el passat 1 de juliol embarassada de vuit mesos amb un fort dolor abdominal, i a la qual no es va operar una vegada en el quiròfan perquè no hi havia un bon subministrament elèctric.

L'adveniment del cap de setmana va retardar l'operació fins a la matinada del dilluns, sense que fos derivada a un altre hospital, i fruit de l'operació de peritonitis la dona va perdre al seu bebè de vuit mesos i se li va extirpar més de 70 centímetres del còlon, ha explicat el seu marit Andrés Parralo.

Casos en augment

La presidenta del Defensor del Pacient ha assegurat, sense detallar xifres, que en els últims mesos s'ha produït un "increment important" en el nombre de casos que arriben a l'associació, alhora que ha considerat alarmant els efectes sobre la salut que tindrà l'augment de les llistes d'espera.

Flores ha precisat que, en els tres casos exposats, la mala praxi mèdica ha provocat sens dubte una despesa pressupostària superior al que es pretenia estalviar i a més comportarà el pagament d'indemnitzacions i tractaments pal·liatius, i ha assegurat que la política de retallades empresa per la Generalitat "atenta contra la salut" dels ciutadans.

Així mateix, ha enlletgit al conseller Boi Ruiz haver entrat "com el cavall d'Àtila" en el departament, i ha criticat durament idees apuntades com l'atenció per part dels metges de capçalera com a especialistes i que els ciutadans puguin ser obligats a contractar una mútua privada en funció del seu nivell de renda.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH