dissabte, 24 de agost de 2019

Un pacient amb càncer de pròstata esperarà com a mínim cinc mesos per operar-se a Can Ruti

|

X. Prera.- "La xarxa de solidaritat que s'ha creat al meu entorn és impresionant. Tothom mostra una gran empatia cap al meu cas, i curiosament els únics que no la mostren són els que tenen a les seves mans capacitat de gestió, els que prenen les decisions fredes".

Qui parla és Fèlix Eroles. Té 50 anys i ja fa quasi quatre mesos que li van diagnosticar un càncer de pròstata. El seu cas evidencia que aquells que des del Govern parlen de normalitat a la sanitat pública obvien situacions que contradiuen la seva versió.

Quan va anar per primera vegada a l'uròleg en detectar que els indicadors tumorals estaven alterats, l'especialista li va encarregar una biòpsia "immediata" que ja va trigar un mes. Des de llavors, una lluita contínua per operar-se com abans millor. En un primer moment el van citar pel setembre, a dos mesos vista, però encara no havien passat ni 48 hores de la visita que ja el trucaven per dir-li que, com a mínim, a l'octubre.

Va fer una primera reclamació, sense resposta. Entretant, la doctora el va emplaçar pel 28 d'octubre, però en una visita posterior han tornat a endarrerir la data fins al novembre, però "és provisional, m'han avisat que en qualsevol moment em poden tornar a trucar".

Incertesa

Eroles assegura que està bé de salut. "Soc jove, però a mesura que passen els mesos el càncer evoluciona, i vaig perdent esperança de vida. A més, aquests endarreriments fan que la meva qualitat de vida un cop m'operin sigui pitjor, ja que altres òrgans es veuen afectats".

Ell i la seva companya Gemma han decidit fer públic el seu cas i han obert dos blocs on expliquen la seva situació. Ella ja és una veterana de les reclamacions sanitàries, ja que en un cas molt similar va perdre la vida el seu pare, que havia de ser operat a la Fundació Puigverd. En aquell moment li van reconèixer que s'havia tractat d'una negligència.

Ambdós asseguren que les llistes d'espera són molt més que dades, i que la incertesa arriba a deprimir. "Imagina't ma mare, que té 79 anys, com s'ho està passant", adverteix. Eroles denuncia que amb l'augment dels temps d'espera per operacions s'està instaurant la picaresca, i "molta gent tira de contactes per passar per davant". "A mi mateix m'ho han ofert, però penses: i la resta?".

No són els únics

Els sindicats de Can Ruti asseguren que casos com aquest, d'espera d'entre tres i quatre mesos per una operació de càncer, ja s'han donat al centre durant els darrers mesos. "Fins que van començar les retallades, aquestes intervencions es feien en un període que anava entre els 15 dies i un mes, però ara...", resumeix Marisol Díaz, delegada d'UGT al centre.

Els sindicats consultats per aquest diari asseguren que la direcció del centre no els dona dades actualitzades de les llistes d'espera, que asseguren han augmentat. "És obvi, treballem amb menys quiròfans. Qui ho negui menteix", sentencia.

No és una operació urgent

Per la seva banda, des de l'hospital asseguren a CatalunyaPress que els càncers de pròstata no requereixen operacions urgents i que, per tant, s'ha endarrerit perquè, "l'hospital continua prioritzant, en el context d'austeritat que viu el país, les intervencions quirúrgiques als pacients que més les requereixen". Afegeixen que el pacient té prevista la intervenció a l'octubre, i no al novembre com diu ell mateix.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH