divendres, 29 de maig de 2020

Una fundació vinculada al conseller Mas-Colell rep subvencions per impartir cursos a preu privat a universitats públiques

|

X. Prera.- Mentre les universitats públiques catalanes apliquen plans d'ajustaments que acaben amb llocs de treball, perjudiquen als professors associats i eliminen estudis considerats poc rentables, hi ha fundacions que ho aprofiten, amb càrrec als pressupostos públics, per lucrar-se amb la tisorada.

És el cas de la Barcelona Graduate School (BGS), en la que figura com a fundador el conseller d'Economia i Universitats, Andreu Mas-Colell, que ha rebut, en ple ajustament econòmic, una subvenció de la Generalitat amb càrrec als pressupostos de 2011 de 90.000 euros.

No és nou l'ajut de la Generalitat, ni tampoc de l'Estat, a aquesta fundació que cobra 12.000 euros als estudiants que es matriculen als seus cursos per a elits, que s'imparteixen a universitats públiques per la via de l'arrendament d'instal?lacions. La temàtica dels cursos està molt vinculada a l'economia i la política internacional.

I és que, segons la CGT de Catalunya, des de 2009 un total de 8.858.000 milions d'euros han anat a parar a BGS. La majoria provenen dels pressupostos estatals, però la Generalitat no s'ha estat d'atorgar 90.000 euros aquest any a una fundació tan estretament vinculada a un dels membres del Govern (vegi les subvencions).

El sindicat assegura que "amb la cancel?lació i supressió de mestratges i cursos a preus públics (...), la fundació es troba amb el camí expedit per garantir l'èxit d'un negoci privat".

Retallades a les universitats

Les retallades a les universitats es van centrar, en bona mesura, en el capítol de personal. A la UAB, sense anar més lluny, les retallades precaritzen la situació d'uns 500 treballadors i fins i tot posen en perill la feina d'alguns d'ells, en especial professors associats. Aquest col?lectiu es va mobilitzar amb força a la Universitat de Barcelona.

I ho feien per la seva feina, però també per la qualitat i la varietat de l'educació, ja que la rescissió de contractes també es posaven en perill moltes assignatures optatives.

Contacte sense èxit

Aquest diari va intentar posar-se en contacte al llarg del dia d'ahir amb la fundació BGS sense trobar resposta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH