No tenim àvia... i què?

Redacció Catalunyapress

Voldria viure per estudiar, no estudiar per viure
(Sir Francis Bacon)


Estimats lectors, no patiu. Que no us espanti el títol d'aquest article. Avui no tornaré a parlar de les expressions de la meva àvia. Tanmateix, no me'n puc estar de fer servir una frase feta que és força coneguda. Em refereixo a aquella que utilitzem quan algú es vanagloria d'ell mateix; és a dir, quan algú de nosaltres cau en la temptació, gens humil, de fer-se autobombo. Aleshores, és quan exclamem: ei, tu no tens àvia, oi?

Doncs bé, jo avui no tindré àvia. Però no per motius personals (encara no he arribat a aquests extrems), sinó col?lectius. M'explicaré.

Al llarg d'aquest mes de Juliol tenen lloc els cursos d'estiu a la UB. S'anomenen els Juliols i agrupen un conjunt de cursets de variadíssim espectre al voltant de totes les branques del saber. Aquesta oferta cultural no és nova ni única. Arreu del país hi ha organismes que munten cursos d'estiu per a tota classe de gent interessada en reforçar els seus coneixements.

Personalment, tinc la sort de participar en aquesta edició dels Juliols, on formo part de l'equip que imparteix un curs sobre novel?la negra intitulat Novel?la negra escrita per dones del nord i del sud d'Europa. Portem dues jornades i crec que està resultant força bé. N'estem contents. Però no és d'això que vull parlar.

El cas és que, quan en iniciar les classes, els alumnes es van presentar, vam topar amb una gran majoria que confessava que estava de vacances i que feia aquell curs, únicament, per satisfacció personal. Em va encantar. La coordinadora del curs i jo vam creuar una ullada, admirades, i a mi em va venir a la ment un comentari que sempre feia un antic professor meu de francès que havia treballat arreu del món. Ell deia:

"No he trobat cap altre lloc on la gent estudiï més que a Catalunya, on la gent estigui més disposada a sacrificar divendres i dissabtes, vacances, dies de lleure, etc. per fer activitats culturals, apuntar-se a cursets, estudiar idiomes. On la gent plegui de treballar i marxi en massa a escoles i acadèmies per aprendre coses noves. Sou envejables".

Quan el meu professor va comentar el fet per primer cop, no hi vaig parar gaire esment. Però a força de sentir-li dir i després de passats uns anys, crec que haig de donar-li la raó. La coordinadora del curs dels Juliols, que és una professora de la Universitat d'Estocolm que porta un temps com a professora visitant a la UB, em va corroborar aquesta idea amb entusiasme. Ella també ha voltat força i coincideix plenament amb el meu professor francès: el nivell de dedicació i entrega envers l'educació que els catalans assumim voluntàriament és altíssim.

I per això he intitulat l'article: "no tenim àvia", perquè en parlo sense pudor i, com que sóc catalana i no he parat d'estudiar en ma vida, m'hi sento plenament identificada. Però la veritat és que no em negareu que no hi ha res més engrescador que aprendre coses noves. Sovint he pensat que el meu estat natural no és ensenyar, no és estar situada al damunt de la tarima, sinó al contrari. És ser estudiant eterna, restar asseguda per sempre als bancs dels alumnes, prenent apunts i satisfent les meves insaciables inquietuds per saber.

En qualsevol cas, he decidit que ens havíem de fer autobombo tots plegats. Ahir, en veure les cadires ocupades majoritàriament per gent gran, per gent que fins i tot s'ha desplaçat del País Valencià, gent que inverteix alegrement totes les tardes (feixugues i caloroses de la canícula barcelonina) en estar tancades en una aula per aprofundir en la seva formació, em va assaltar un rampell d'orgull mal dissimulat.

Perquè sí, perquè som així. Treballadors i entregats. Sacrificats i responsables. I sabem molt bé, com a individus i com a poble, que res no ens pot salvar si no és la cultura.

Que passeu un feliç i profitós juliol.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH