Mas-Colell fomenta les protestes contra les retallades

Redacció Catalunyapress

Que en plena onada de retallades socials i després d'eliminar l'impost de successions per als rics (per als altres, ja estava pràcticament eliminat), el conseller anunciï una rebaixa en l'IRPF de dos punts a 50.000 contribuents que guanyen més de 120.000 euros anuals, i l'eliminació de l'impost de donacions, és un atemptat irresponsable a la pau social. L'argument utilitzat, que es tracta d'evitar canvis de domicili fiscal, ofèn la intel·ligència. Un contribuent que guanya 200.000 euros anuals canviarà el seu domicili fiscal per estalviar 4.000 euros? Els recordo que el domicili fiscal no és opcional, sinó que ha de coincidir amb el real. O sigui que viatjar molt, encara més de la meitat dels dies de l'any, no autoritza a fixar el domicili fiscal a Liechtenstein. Tan baixa consideració té dels rics catalans que creu que se saltaran les seves responsabilitats patriòtiques i socials per tan pocs diners? Tem perquè canviïn de residència i ja no puguin votar-lo? En un moment en què el gran problema de la majoria és arribar a final de mes, la proposta del conseller és senzillament obscena.

En un altre ordre de coses, el conseller ha afirmat que la independència de Catalunya és viable econòmicament, com ho demostra que hi hagi més de 200 estats al món. No conec a ningú que afirmi que si Catalunya fos un estat independent no podria sobreviure econòmicament. Si ho fan Albània, Etiòpia o Haití, per posar tres exemples, com no podrà fer-ho Catalunya? El debat seria, parlo en futur perquè a Catalunya de moment només hi ha propaganda unidireccional en aquest tema, si la independència garanteix una major riquesa o no als ciutadans. En tot cas, la independència i la millora del benestar econòmic no tenen per que anar lligats. Al País Basc continua havent-hi un gran sentiment independentista i la independència no els garanteix, sinó al contrari, cap avantatge econòmic: en el millor dels casos tindrien els mateixos ingressos i, en totes les hipòtesis, més despeses. Em sembla legítim que se sigui independentista per motius identitaris, però els econòmics, en el nostre cas i en la meva opinió, juguen més en contra que a favor de la independència. Em remeto al meu article "Els catalans ho tindrem tot pagat".

Senyor Conseller, que vostè sigui el "millor" no vol dir que els més maldestres hàgim de combregar amb rodes de molí.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH