El Banc d'Espanya aprova els plans de capitalització de les caixes

|

EuropaPress.- El Banc d'Espanya ha aprovat les estratègies de les 13 entitats o grups d'entitats per complir amb els nous requisits de capital establerts pel Govern, segons ha indicat l'institut emissor espanyol. Nou projectes podrien implicar l'aportació de diners públics.

De les 13 entitats o grups que han presentat les seves estratègies de compliment del decret de reforçament de la solvència, quatre bancs preveuen ampliar capital, o emetre bons obligatòriament convertibles, per cobrir les necessitats de capital.

Entre les caixes d'estalvis, quatre SIP (Sistemes Institucionals de Protecció) han triat, com a primera opció, sortir a Borsa o incorporar inversors privats en almenys el 20% del seu capital social. En aquest cas, els bastarà amb un ràtio mínim del 8% de capital principal, en comptes del 10%.

El Banc d'Espanya assenyala que tant per a aquests grups de caixes d'estalvis com per a la resta que requereixen reforçar el seu capital es contempla com una de les opcions l'aportació de capital per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), ja sigui parcialment o íntegrament.

Aquestes estratègies han de materialitzar-se en plans detallats de capitalització en cas que les mesures previstes contemplin com una de les opcions la sol·licitud de suport del FROB. Aquests plans hauran de rebre 'llum verda' del FROB i ser remesos a Economia i a la Comissió Europea per a la seva aprovació.

El Banc d'Espanya va xifrar el passat 10 de març les necessitats de capital del sector financer espanyol en 15.157 milions d'euros, dels quals 14.077 milions d'euros (93%) corresponen a les nou caixes d'estalvis, i la resta, als quatre bancs.

No obstant això, aquesta xifra no incorporava la ruptura de Banc Basi, la fusió frustrada entre la CAM, Cajastur, Caixa Extremadura i Caixa Cantàbria, i xifrava les seves necessitats de capital en 1.447 milions d'euros.

Apel·lació al FROB

Després de la ruptura de la fusió de Banco Base, la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) va presentar en solitari una sol·licitud per import de 2.800 milions d'euros, que rebrà immediatament, mentre que Cajastur, Caja Extremadura i Caja Cantàbria constituiran un nou SIP i precisen 519 milions d'euros per aconseguir un ràtio del 10% de capital, va apuntar el Banc d'Espanya.

A més de la sol·licitud d'ajudes del FROB de la CAM, Catalunya Caixa ha deixat clar que recorrerà a els recursos públics per 1.718 milions d'euros com a primera via, mentre que Unnim confia a culminar una integració amb un altre grup però no descarta l'entrada del FROB per cobrir les necessitats de 568 milions.

Per la seva banda, Novacaixagalicia es planteja un projecte mixt que combini capital públic i privat, amb la intenció de minimitzar tot el possible l'entrada del FROB al seu capital, que haurà d'incrementar-se en un màxim de 2.622 milions.

El pla presentat per Caja Espanya al Banc d'Espanya per elevar en un màxim de 463 milions d'euros el seu capital consisteix en el seu pla d'integració amb Unicaja per constituir un banc, procés que aquesta mateixa tarda aborden els seus respectius consells d'administració.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH