Els catalans ho tenim tot pagat

Redacció Catalunyapress

Cada vegada que sento un partidari de la 'independència express' me'n recordo de Francesc Pujols i de la seva famosa frase "els catalans ho tindrem tot pagat". En efecte així podríem resumir l'extraordinària panòplia d'avantatges que la independència ens proporcionaria segons alguns. D'entrada se'ns diu que Catalunya seria un estat de ple dret de la Unió Europea (UE). Després, en no haver de carregar amb els espanyols, els catalans no pagaríem gairebé impostos i tindríem els millors serveis del món.

Es corresponen amb la veritat aquestes afirmacions? Permetin-me que ho dubti. Primer això de ser automàticament un estat de la UE ha estat negat per diversos especialistes i fins i tot pel mateix Josep Antoni Duran i Lleida. I és que un nou estat membre exigeix unanimitat i, almenys de moment, no sembla que Espanya ni França estiguin disposades a acceptar-lo, i menys amb una declaració unilateral d'independència. No és només la independència de Catalunya, sinó a més el que ve després: la reivindicació dels Països Catalans.

I com afectaria una hipotètica independència a la nostra economia? D'entrada les incerteses i tensions del procés allunyarien els inversors estrangers. No hi ha res més previngut que els diners. Paral·lelament un nombre indeterminat d'empreses deixarien de tenir el seu domicili fiscal a Catalunya i d'altres tancarien les seves delegacions. D'altra banda, algunes empreses catalanes es ressentirien del procés: des de vendes a possibles retirades de dipòsits d'entitats financeres com La Caixa. Per tant la recaptació per IVA i Societats es ressentiria segur, com també en matèria d'IRPF i de quotes a la Seguretat Social. Aquesta disminució d'ingressos aniria acompanyada d'un augment de la despesa pública. Crear i mantenir un exèrcit català, reivindicat per Solidaritat o Reagrupament per ser un país "normal". Ambaixades, més agents de policia, més administració, més parlamentaris, etc...

Si ja ara els joves catalans només somien amb ser funcionaris - una de les causes reals de la decadència de Catalunya és que el sector públic s'ha apropiat de l'esperit empresarial d'un país que veia l'administració pública com una cosa aliena - què passarà quan tinguem un estat propi? Segur que hi haurà més buròcrates i menys empresaris, més comissionistes i menys emprenedors. En definitiva, menys riquesa per repartir.

Entenc que els polítics somiïn amb ampliar el seu negociat. Ells, inclosos els que ara no són independentistes, segur que guanyen. Que ho faci el conjunt de la població ja és una altra història.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH