La tisorada arriba les universitats: 500 llocs de treball en perill a la UAB

|

X. Prera.- La Universitat Autònoma de Barcelona torna a ser, en moments difícils, el centre educatiu més reivindicatiu. La Generalitat ha imposat a les universitats una retallada mínima del 10% que, en el cas de la UAB, posa en perill la feina d'unes 500 persones.

Aquest dimecres, uns 200 treballadors van irrompre al Consell de Govern de la UAB que, amb la seva rectora Ana Ripoll al capdavant, volia aprovar un primer esborrany de les retallades que haurà d'aplicar i que, segons els càlculs mínims que manegen els sindicats, ascendeix als 30,8 milions d'euros. Fins i tot hi ha qui parla de que la quantitat podria ser major i arribar als 40 milions d'euros.

I és que, com passa a la Sanitat, la tisorada a les universitats està envoltada d'un halo de misteris i secrets impossibles de desvetllar pel silenci del conseller responsable, Andreu Mas-Colell. També en una còpia del que ha ocorregut amb el Departament de Boi Ruiz, Mas-Colell ha traslladat a les universitats la quantia de la retallada i els ha deixat sols per decidir com s'ho fan per reduir el pressupost.

Segons que ha explicat a CatalunyaPress la responsable de la UGT a la UAB, Aida Picazo, el procés en aquest centre situat al Vallès s'està caracteritzant "per una falta de diàleg i de voluntat negociadora de l'equip de govern impactant".

I és que el Rectorat assegura que no hi ha marge per negociar perquè tot ve donat per la Generalitat, però segons els sindicats, el Departament només aconsella que el tant citat capítol 1, referent a personal, no superi el 90% del pressupost. A la UAB no passa això ?es troba al voltant del 70%-.

500 llocs de treball en perill

Segons les fonts citades, la retallada del 25% d'aquest capítol que preveu el Consell de Govern podria posar en perill al voltant d'uns 500 llocs de treball a l'Autònoma. De moment, i en un alarmant precedent, ja s'han acomiadat a dues treballadors que tenien contracte indefinit.

Segons els càlculs dels sindicats, unes 150 persones es troben en la mateixa situació laboral que les dues persones ja citades. 200 treballadors més podrien quedar-se a l'atur si, com amenacen Generalitat i Consell de Govern, es deixa de contractar per les substitucions temporals. La resta dels llocs de treball en perill serien pertanyents a professors associats, que solen impartir assignatures optatives o classes de màster.

És per això que, de rebot, podria veure's afectada l'oferta lectiva, i els alumnes podrien veure limitada l'oferta d'optatives o, més greu, de màsters i cursos de grau amb poca demanda. Això també pot ocórrer a altres universitats.

Espantada

Picazo insisteix en la falta de diàleg dels òrgans de govern, i assegura que un exemple es produirà aquest mateix dijous, quan el Consell de Govern es reunirà a Barcelona, a la Casa de la Convalescència, per celebrar la reunió que els treballadors van interrompre. No obstant això, els delegats sindicals es desplaçaran fins a la capital per "fer sentir la nostra veu, i exigir a la Rectora i la resta de càrrecs que es posicionin al costat dels treballadors i que, junts, anem a pressionar a la Generalitat perquè replantegi la tisorada".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH