El límit dels 110 km/h i la sacrosanta llibertat del consumidor

Redacció Catalunyapress

Els valors socials actuals tendeixen a posar davant de tot els drets del consumidor. Davant aquests valors és difícil confrontar aspectes com l'interès "general". Ja sigui per la llei del tabac, les imminents mobilitzacions dels treballadors d'AENA (i les conseqüents vagues aèries) o el rebuig a posar límits a la descàrrega alegal de continguts, i com no la limitació a 110km/h.

La major part dels columnistes dels mitjans (conservadors i no tan conservadors) i el lobby del cotxe s'han abanderat de la "llibertat de consum" i el poder circular a 120km/h com un dret inalienable de qualsevol persona que tingui un cotxe prou potent com per anar a aquesta velocitat.

Els costos dels carburants són eficients per desincentivar el seu consum en incrementar els costos d'importació de cru?

El fet és que la mesura pot ser pacata o no tan efectiva com es pretén. Pot ser, per la via dels impostos pots generar incentius per no consumir tanta gasolina.

Però el cas espanyol no és el cas dels EUA, on el major pes del cost de la gasolina per al consumidor el forma el preu del combustible. A Espanya, com a la major part dels països europeus, el pes del cost de la gasolina està en els impostos (més de la meitat en el cas espanyol). Per la qual cosa, la pujada de 20 o 30 punts del cost del barril de petroli no es tradueix en un augment del 20 o 30% del cost de la gasolina (sinó en un bast 6 ? 10 % ja que els costos de la gasolina també inclouen, a part d'impostos, els costos que afegeixen els actors que la comercialitzen, la processen, etc... que no depenen tan directament d'aquest augment del cost de la matèria primera).

El fet és que Espanya, i la major part dels països de l'OCDE, ja genera suficients desincentius a l'ús del cotxe perquè un augment del cost del cru es reflecteixi tant en el cost de la gasolina per al consumidor (desincentius que comparteixo i que crec que han de ser alts, compte!).

Per tant esperar que el consumidor vagi a respondre de forma racional (reduint la velocitat per tenir un consum més òptim) és gairebé risible.

El problema és que Espanya i la seva economia pateix molt amb variacions de preus del cru, en els últims 5 anys podem veure que igualtat d'importacions de cru per trimestre el cost d'aquestes ha pogut variar de 4.500M? trimestral, a 8.000M? entre el primer trimestre del 2007 i el segon del 2008. En aquest mateix període el cost del combustible per al consumidor final va pujar un 30%, no un 100%. És a dir, la gasolina i el gasoil és tan sols un 30% d'eficient a l'hora de traslladar el cost al consumidor final de les pujades o baixades de la cotització internacional del cru, i per tant del cost d'importacions espanyoles.

Per tant, confiar que les mesures que reduiran el consum de gasolina vindran per la via dels incentius del mercat és com a mínim excessivament optimista.

El fet és que afrontem una escalada de preus del cru que haurem d'afrontar en un moment molt feble de l'economia... així que no hauríem de tenir miraments per pal·liar el seu efecte, ja que això es transforma en més atur.

Realment es redueix el consum entre els 120km/h i els 110km/h?

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH